top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV Pozitifler Oruç Tutabilir mi?

Güncelleme tarihi: 27 Mar 2022

Danışanlarımızdan sıklıkla aldığımız bir sorunun cevabını vermeye çalışacağız bu yazıda. Soru şu; “HIV pozitifim, oruç tutabilir miyim?”.

Tabii ki, bu sorunun aslında mutlak bir yanıtı yok. Bu, tamamen kişisel tercihlere kalmış bir durumdur ve herkes için geçerli olan, HIV pozitifler için de geçerlidir. İsteyen tutar ve istemeyen tutmaz. Bu konuda genellemeler yapıp net sınırlar çizmenin doğru olmadığını düşünüyoruz.


HIV, bağışıklık sistemini (tedavi alınmadığında) olumsuz yönde etkilemek üzere hareket eden bir enfeksiyondur ve HIV pozitif olmak kronik bir sağlık durumudur. Bildiğiniz üzere yaşam boyu her gün aksatılmadan ilaç kullanılması gerekir.


Günümüzde, genellikle 24 saatte bir kez alınan ilaçlarla tedavi olmak mümkündür. Fakat bazı HIV pozitifler 12 saatte bir kez ilaç almak durumundadırlar. Bu kişiler imsak ile iftar arasındaki 12 saatten daha uzun olan süre sebebiyle ilaçlarını zamanında alamayacaklardır. HIV tedavisinde ilaç zamanı çok önemlidir, aksi durumda HIV direnç geliştirerek ilacı etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle 12 saatte bir ilaç kullanan HIV pozitiflerin oruç tutması sağlıkları açısından sakıncalı olabilir.


24 saatte bir ilaç kullanan HIV pozitif kişiler rutinlerinde, imsak ile iftar saatleri arasında ilaçlarını alıyorlarsa, örneğin normalde öğlenleri 13:00 da ilaçlarını alıyorlarsa, bunu değiştirmek durumunda kalacaklardır. İlaç saatlerini kaydırmaya gerek olmaksızın, direkt olarak iftar sonrasındaki bir saate çekebilirler. Ramazandan sonra yine arzu ediyorlarsa direkt eski saatlerine geri alabilirler.


Eğer ileri bir evrede tanı aldıysanız ve tedaviye yeni başladıysanız, bağışıklık sisteminiz kendisini toparlama aşamasındadır. Vücudunuz savunma sistemini güçlendirmeye çalışırken, uzun süreli açlık ve susuzluk hali bu sürecin yavaşlamasına ve hatta olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu sebeple bu kişilerin de oruç tutmalarında sakıncalar bulunmaktadır.


Henüz ilaca başlamamış olan HIV pozitif bir kişiyseniz, vücudunuzda çoğalan ve bağışıklık siteminizi etkileyen bir enfeksiyon ile yaşadığınızı düşünerek, bağışıklık sitemini güçlü tutacak şekilde beslenmelisiniz. Oruç tutmak isterseniz, özellikle sahurda bol su içmeli ve tüm gıda gruplarından dengeli bir şekilde iftar ile imsak arasından beslenmelisiniz.


"Dini bir görevi yerine getiremediğim için manen çok huzursuz olurum." diyorsanız, oruç tutmanız sizin için daha doğru bir karar olabilir. Fakat unutmayın ki; oruç tutmak yerine, imkanlarınız ölçüsünde ihtiyacı olan kimselere yardımcı olabilirsiniz; onlara erzak yardımı yapabilir, iftar sofralarında onları ağırlayabilirsiniz.


Son olarak, oruç tutmanın sağlığınız üzerindeki etkilerini doktorunuzla konuşmanızı ve doğru bir değerlendirme sonrasında kararınızı vermenizi öneririz.

639 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page