Sağlık Alanında Çalışanların HIV Konusunda Eğitim Almaları Önemli
Güncelleme tarihi: 30 Oca 2020
“Hekimler Haricindeki Sağlık Çalışanlarının HIV İle İlgili Bilgi Düzeyleri Ve HIV İle Yaşayan Bireylere Yaklaşımları”nı araştırmak amacıyla yapılan çalışmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından yürütülen çalışma, İstanbul’da yer alan üç özel hastanede anket olarak yapılmıştır. Çalışmada yer alan toplan 161 gönüllünün 67’si hemşire, 54’ü resepsiyonist, 16’sı laboratuvar teknisyeni, 13’ü fizyoterapist ve 11’i de hasta bakıcıdır.
Katılımcıların %41’i HIV’in bulaşma yolları ile ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi değildi. Aynı zamanda %48 oranında HIV’den korunma yöntemleriyle ilgili bilgisizlik söz konusuydu ve sağlık çalışanlarının %48’inin HIV ile yaşayan bireylere yaklaşımı diğer bireylere olan yaklaşımıyla aynı olmadığı görüldü.
Sağlık çalışanlarının HIV ile ilgili bilgi düzeylerinin çok yetersiz olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak, bu hastalara yaklaşımları da farklı olmakla beraber, maalesef sağlık çalışanları da HIV ile yaşayan bireylere yönelik damgalanmaya katkıda bulunmaktadır. Bu sebeple HIV ile yaşayan bireyler hastaneye attıkları ilk adımdan itibaren ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar.
Bunun yarattığı psikolojik sonucu düşünürsek, HIV ile yaşayan bireyler sağlık alanında gerekli yardımı ve tedaviyi almaktan kaçınabilirler. Bu nedenle, tüm sağlık çalışanlarının HIV konusunda eğitim almaları onların bu hastalara olan yaklaşımını pozitif anlamda etkileyebilir.
Çalışmanın tamamı için: http://acibadem.dergisi.org/uploads/pdf/pdf_AUD_641.pdf
Comentários