top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

1 Aralık Dünya AIDS Günü -2022

HIV POZİTİFLER İÇİN BURADAYIZ


Pozitif-iz Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü vesilesiyle HIV ile yaşayanlara SESLENİYOR: ‘Yalnız değilsiniz, sizin için buradayız.

Pozitif-iz Derneği, HIV ile yaşayanlara yalnız olmadıklarını hatırlatmak, toplumda farkındalık yaratmak, savunuculuk çalışmalarına temel oluşturmak ve HIV yayılımını durdurmak amacıyla; hem HIV ile yaşayanlara sesleniyor, hem de toplumu HIV testi olmaya davet ediyor.


Dünyada ve Türkiye’de, 7’den 70’e tüm din, dil, ırk, etnik köken, meslek, cinsel yönelim ve kimlikten insanı ilgilendirmekte olan HIV’i hayatına alan herkes için buradayız diyen Pozitif-iz Derneği “Tam da yanı başınızdayız.” mesajı ile HIV ile yaşayanların yalnız olmadığı vurgusunu yapıyor.


“HIV İLE YAŞAYANLARA SESLENİYORUZ…”


HIV, sadece enfekte olan kişiyi değil, onunla birlikte bu süreçten geçen herkesi (anne / baba / kardeş / çocuk veya eş/partneri) etkiliyor. Bu nedenle HIV pozitifler ile birlikte yürüyen herkesi ‘HIV ile yaşayanlar’ olarak tanımlanıyor. Pozitif-iz Derneği 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde başlattığı farkındalık kampanyası ile “HIV ile yaşayanlar öteki, uzaktaki değildir. Belki kendimiz, belki annemiz, babamız, öğretmenimiz, belki de en sevdiğimizdir…” diyor ve HIV ile ilgili yanlış bilgilerin, önyargıların altını çiziyor.

TEST OLMANIN ZARARI OLMAZ, FAYDASI OLUR!

HIV, uzun yıllar hiçbir belirti vermeden seyredebilir. HIV pozitif olduğunuzu öğrenmekten korkmayın ve düzenli test olun. Unutmayın; HIV tedavisi TC. vatandaşları için ücretsiz!


Dünya Sağlık Örgütü’nün kronik bir sağlık durumu olarak tanımladığı HIV, 1996’dan bu yana gelişmiş ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabiliyor. HIV’i baskılayan tedavi sayesinde, HIV pozitifler herkes gibi kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyor Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi başarılı ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabiliyor.


Tedaviye erişimi olan HIV pozitifler günlük yaşantılarına, eğitim görme ve çalışma hayatlarına devam edebiliyor. Tedavi alan HIV pozitiflerin ‘Belirlenemeyen=Bulaşmayan’ (B eşittir B) ile cinsel yolla bulaştırıcılığı KALMIYOR! Evlenip, enfekte olmayan bebek sahibi olabiliyor. Hatta HIV pozitif gebeler vajinal doğum yapabiliyor.

Unutmayın!


HIV her kesimden İNSAN’ı yakından ilgilendiriyor. Genç – yaşlı, işçi – yönetici – öğrenci – öğretmen… fark etmez. İster evde olsun, ister mecliste… HIV ile yaşayanlar hayatın her alanında…


HIV’i hayatına alan herkes için buradayız, yanı başınızdayız…


İhtiyaç duyabileceğiniz her türlü destek ve danışmanlık için buradayız…

HIV ile yaşamınızı normalleştirmenize katkı sağlamak için buradayız…

HIV ile ilgili merak ettiğiniz her türlü soruyu yanıtlamak için buradayız…


Yalnız değilsiniz…


Birlikte güçlenmek için yanınızdayız…

Hak ihlallerine maruz bırakıldığınızda yanınızdayız…

HIV ile ilgili yanlış bilgilere, önyargılara, ayrımcılıklara, birlikte karşı durmak için yanınızdayız


POZİTİF-İZ DERNEĞİ SİZE İYİ GELECEK


Pozitif-iz Derneği yürüttüğü ‘HIV ile Yaşayanlarda Akran Danışmanlığının Etkisinin Araştırılması’ sonuçları ile ilk adımı atarak derneğe başvuraların hayatında nelerin değiştiğini rakamlarla gösteriyor.


Araştırma katılımcıları HIV pozitifler; ► ilk tanı aldıklarında %81’ü ‘korku’, %/74’ü üzgünlük ve %53,3’ü de yaşamsal sorgulama hissetti. ► Tanı alanlara en çok HIV alanında çalışan bir dernek destek oldu. ► ‘B eşittir B’ konusunda %68’i akran danışmanından bilgi aldığını söylerken, hekiminden bu bilgiyi alanların oranı %28,7. ► %91’i akran danışmanlığının HIV ile yaşamlarını normalleştirmelerine katkı sağladığını belirtti. ►Doktoru ile paylaşamadığı konuları akran danışmanıyla daha rahat konuştuğunu düşünenlerin toplamı %79. ► %86’sı akran danışmanlığının, tedaviye uyuma ve sadık kalınmasına katkı sağladığını kaydetti. ►Derneklerden aldıkları akran danışmanlıkları sonucu damgalama ve ayrımcılığa karşı daha donanımlı hale geldiğini söyleyenlerin toplamı %88. ► Akran danışmanlığı sayesinde psikolojik olarak daha güçlü ve olası problemlere karşı daha donanımlı hissedenlerin ise toplamı %89.


POZİTİF-İZ DERNEĞİ: BİZE ULAŞIN, SİZİN İÇİN BURADAYIZ!


HIV ile yaşıyorsanız, Pozitif-iz Derneği’ne başvurun vedoğru bilgilenin.Tüm destek hizmetlerinden hiçbir kimlik bilgisi vermeden ve ücretsiz yararlanabilirsiniz..


www.pozitifiz.org web sitemizi ziyaret edebilir, info@pozitifiz.org e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.


Bir HIV uzmanı akran danışmanının yanıtladığı telefon hattımıza, hafta içi 12.00 – 19.00 saatleri arasında ☎ 0535 519 54 95 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. /pozitifizorg alan adı ile olan tüm Sosyal medya hesaplarımızdan bize yazabilirsiniz.


Nerede Anonim Ve Ücretsiz HIV Testi Yaptırabilirsiniz?



Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page