top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

B=B (Belirlenemeyen Eşittir Bulaşmayan) Ne Demek?

Güncelleme tarihi: 14 Kas 2022


Uzun yıllardır biliyoruz ki düzenli bir şekilde HIV tedavisi (ART-Antiretroviral Tedavi) alan HIV pozitiflerin ortalama yaşam beklentisi, toplum ortalaması ile aynı. Bir başka ifadeyle, düzenli bir şekilde tedavisini olan ve ilaçlarını kullanan HIV pozitifler herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilir.


Tedavinin HIV pozitiflerin yaşam kalitesi ve yaşam beklentisi üzerindeki etkileri net olarak bilinmesine karşın HIV bulaşını önlemedeki etkisi iyi bir şekilde tanımlanamamıştı. Son yıllara kadar söylenen şey, tedavi altındaki HIV pozitiflerin cinsel yolla bulaştırıcılığının azaldığı şeklindeydi.


Antiretroviral ilaçların her gün düzenli olarak kullanımı sonucu, kanda dolaşan HIV miktarı belirlenemeyen düzeye iner ve tedavinin yaşam boyu sürdürülmesiyle HIV miktarının bu düzeyde tutulması hedeflenir. 3 ya da 6 aylık periyotlarda HIV miktarını ölçen Viral Yük testleri uygulanarak HIV pozitif kişinin kanındaki virüs miktarı düzenli olarak kontrol edilir. Viral yükün belirlenemeyen düzeyde olması kişinin sağlıklı kalmasını sağlamanın yanı sıra son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki viral yük belirlenemeyen düzeydeyse HIV’in cinsel yolla bulaşma olasılığı yoktur.


Bu bilimsel veri, çiftlerden birinin HIV pozitif (viral yükü 200 kopyanın altında olan) diğerinin HIV negatif olduğu 1000 den fazla heteroseksüel ve homoseksüel çift üzerinde çok uluslu olarak yürütülen çalışmalar sonucunda elde edildi. Bu çalışmalar yıllarca sürdürülmüş ve çiftler arasında 100.000’e yakın kondomsuz cinsel birleşmenin gerçekleşmesiyle bu veriye ulaşıldı. Bu 100.000’e yakın kondomsuz cinsel birleşmede HIV pozitif partnerden HIV negatif partnere HIV bulaşı olmadı.


Bu araştırmalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:


http://i-base.info/htb/32308


Bu bilimsel gerçek ABD ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı) ve DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) gibi pek çok sağlık otoritesi tarafından kabul edildi.

Bu araştırmaların verileri sonrasında dünyada U=U (Undetectable=Untransmittable) sloganı kullanılmaya ve bu alanda çalışan kişiler bunun savunuculuğu yapmaya başladı. Türkçede ise bunu B=B (Belirlenemeyen=Bulaşmayan) olarak tercüme ederek kullanıyoruz. B=B söyleminin HIV’e ve HIV pozitiflere yönelik önyargıları, damgalama ve ayrımcılığı azaltmada en etkili araç olduğuna inanıyoruz. Herkesi daha güçlü şekilde B=B diyerek ayrımcılıkla mücadeleye katılmaya davet ediyoruz.

2.866 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page