top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Nerelerde Anonim Ve Ücretsiz HIV Testi Yaptırabilirsiniz ?

Güncelleme tarihi: 26 Tem 2023

Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde HIV enfeksiyonunda yeni tanı konusunda ciddi düşüşler söz konusu olurken, ülkemizde son 10 yılda ki artış %640 olarak biliniyor. Ve Türkiye, yeni enfeksiyonlardaki artışın en hızlı olduğu ülkelerden biridir.

Türkiye’de ilk kez 1985 yılında ortaya çıkan ve o yıl 3 olan HIV/AIDS vaka sayısının, 2022 yılında 36 bini aşmıştır. Üstelik bu rakamların sadece tespit edilebilen vakalar olduğunu, gerçek rakamın çok daha yukarıda olabileceği söyleniyor.


Ülkemizde, HIV ile enfekte olan kişilerin ise, tedaviye erişimi her geçen gün daha da iyileşiyor. HIV ile yaşayan kişilerin aldıkları başarılı ilaç tedavisi sonucu, HIV-RNA yükleri “0” yani belirlenemez (undetectable) durumda ise bulaş riskinin olmadığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) ve ABD ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri /CDC) tarafından “Belirlenemeyen=Bulaşmayan (B=B)” diğer adıyla 'Undetectable = Untransmittable' sloganıyla duyuruluyor. Peki, bu durumda ülkemizde yeni tanı alan kişilerin her geçen gün artmasının sebebini ne oluşturuyor sorusu karşımıza çıkıyor. Bunun en önemli nedenleri, HIV bilgisinin yetersiz olması, kişilerin damgalama ve ayrımcılık korkusuyla HIV statülerini öğrenmemeleri yani HIV testi yaptırmamalarıdır.


Bu nedenle ülkemizde kişilerin, herhangi bir kaygı yaşamadan ve kendilerini güvende hissederek ücretsiz ve anonim test merkezlerine ulaşmaları ve HIV statülerini öğrenmeleri çok değerlidir. Ne mutlu ki sivil toplum örgütlerinin, Sağlık Bakanlığı'nın ve gönüllü belediyelerin ortak çalışmalarıyla “Gönüllü, Anonim Test ve Danışmanlık Merkezleri” (GDTM'leri)'nin sayısı her geçen gün artmaya başladı. Bu test merkezlerine başvuran kişiler, hiçbir kimlik bilgisi vermeden ve ücret ödemeden test yaptırabiliyorlar. Daha da önemlisi, test öncesi, sırası ve sonrasında, uzman ve danışmanlardan HIV ile ilgili bilgi ve danışmanlık hizmeti alarak, HIV’in tıbbi ve psikolojik boyutlarıyla ilgili en güncel bilgiye sahip olabiliyorlar. Böylelikle, günümüzde teste ve tedaviye erişimde en büyük problem olan ayrımcılığın önüne geçebilmek için çok değerli bir adım atılmış oluyor. Ülkemizde halihazırda aktif olarak hizmet veren 7 adet Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.


GÖNÜLLÜ TEST VE DANIŞMANLIK MERKEZLERİ (GDTM)


GDTM’ler de çalışma saatleri içerisinde, hiçbir kimlik bilgisi vermeden ve ücretsiz olarak bilgi alabilir, HIV testi yaptırabilirsiniz. ‘Randevu almak için’ yazan merkezlerle lütfen önce telefonla iletişime geçiniz.

İSTANBUL - Beşiktaş Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi

Hizmet Saatleri: Hafta içi her gün 09:00- 16:00 mesai saatleri arasında

Randevu almak için: 0212 258 24 16

Adres: Cihannuma Mah. Bostancı Veli Sok. 5/A Beşiktaş - İSTANBUL


İSTANBUL - Şişli Belediyesi Boysan Yakar Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi Hizmet Saatleri: Hafta içi her gün 17:00-20:00 saatleri arasında (hem HIV hem de sifiliz testi yaptırılabilir.)

Bilgi almak için: 444 31 12

Adres: Şişli Belediyesi Ek Hizmet Binası 2. Kat, Merkez Mahallesi, Darülaceze Cad. No:12/1 Şişli - İSTANBUL

İZMİR - Konak Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve Anonim HIV Test Merkezi


Hizmet Saatleri: Hafta içi her gün 09:00- 17:00 mesai saatleri arasında

Randevu almak için: 0 232 484 22 91

Adres: Selçuk Mah. Eşrefpaşa Cad. 676. Sk. No:5, (Cici Park içi) Konak- İZMİR


ANKARA - Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi Gönüllü Test ve Danışmanlık Birimi


Hizmet Saatleri: Hafta içi Çarşamba günleri hariç, Pazartesi - Salı - Perşembe ve Cuma günleri 09.00 – 19.00 mesai saatleri arasında

Bilgi almak için: 0 312 230 51 10

Adres: Maltepe Yerleşkesi- Şehit Gönenç Caddesi/Maltepe - ANKARA

BURSA - Nilüfer Belediyesi Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi


Hizmet Saatleri: Pazartesi – Salı – Çarşamba ve Perşembe günleri 09.30 – 15.30 mesai saatleri arasında

Randevu almak için: 0505 195 06 13

Adres: Nilüfer Belediyesi Ana binası - BURSA

MERSİN - Mersin Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi

Hizmet Saatleri: 09.00 -16.00 mesai saatleri arasında

Randevu almak için: 0 (324) 232 00 72

Adres: Hamidiye Mah. Cengiz Topel Cad. Saraçoğlu Apartmanın altı No:1 Akdeniz – MERSİN


DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi

Hizmet Saatleri: Hafta içi 11.30 - 13.30 saatleri arasında

Adres: Dicle Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi - 1. Kat – Sur - DİYARBAKIR


Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page