top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

2022 Yılı Danışmanlık Hizmetlerimiz

Pozitif-iz Derneği 1 Ocak – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında

toplam 1.974 kişiye, 4.914 kereden fazla danışmanlık hizmeti sağladı.


Danışmanlıklar; HIV'in tıbbi, hukuki ve psikolojik süreçlerine hakim, vaka yönetimi yapan akran danışmanları tarafından verildi. 2022 yılı içinde ulaşan kişilerin verileri danışmanlar tarafından anonimleştirilerek ve manuel olarak derlendi.

Destek alanların 830'u HIV ile yaşayan kişilerdi. Bunların; -254’ü HIV tanısını 2022 yılı içerisinde yeni aldı, -538’i belli bir süredir HIV ile yaşayan kişilerdi, -38’i de HIV pozitiflerin yakınlarından (Eş/partner, anne, baba, kardeş, yeğen, damat, gelin, hekimi….vs) oluşuyordu.

Telefon, WhatsApp, sosyal medya hesaplarımız ve web sitemiz üzerinden bize ulaşan HIV pozitiflere ve yakınlarına verilen danışmanlıkların yanı sıra, HIV şüphesi olan kişilere de danışmanlık hizmetleri sağlandı. 2022 yılı içerisinde 1.020 kişiye toplamda 1.330 defa riski temas/test süreleri/ test merkezleri konularında danışmanlık verildi. HIV ile yaşayanlar ve riski temasta bulunan kişiler olmak üzere, toplam 1.974 kişiye, 4.914 kereden fazla danışmanlık hizmeti sağladı.


Danışmanlık Dağılımları


Danışmanlık alan HIV ile yaşayanların 246’sı (%26’sı) 26-35 yaş aralığında iken, 145’i (%15’i) 18-25 yaş, 130’u (%14’ü) 36-45 yaş ve 34’ü (%3’ü) 46-50+ yaş aralığındadır. 399 kişinin (%42’sinin) yaş bilgisi bulunmamakta.


HIV ile yaşayanlarla en çok telefon üzerinden iletişim kuruldu. İkinci sırada ise Instagram, ardından da derneğin e-posta adresi (info@pozitifiz.org) gelmekte. Riskli temasta bulunan, test sürelerini ve merkezlerini öğrenmek isteyen kişilere de en çok telefon hattı üzerinden danışmanlık verildi. Burada da ikinci sırada Instagram yer almakta.

Pozitif-iz Derneği danışmanlık sürecinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği verisine ulaşmak için danışanlara herhangi bir soru yöneltmemektedir. Elde edilen veriler ve gözlemlere göre başvuranların çoğunluğunun erkek olduğunu söylemek mümkündür. Başvuranlar arasında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet özelliği çeşitliliği mevcuttur.

‘HIV ile Yaşayanlar İçin Pozitif Telefon Hattı Projesi-’ Gilead Türkiye tarafından desteklenmektedir. Pozitif-iz Derneği tarafından sosyal medya hesaplarımız (Instagram – Facebook – Messenger ve Twitter) üzerinden verilen danışmanlık hizmetleri 1 Aralık 2022 tarihine kadar herhangi bir fon desteği olmaksızın akran danışmanlarımız tarafından gönüllülük esasıyla verildi.


Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page