top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Avrupa Test Haftası Başladı…


İmzacısı olduğumuz "Avrupa HIV | Hepatit Test Haftası" kampanyası 20-27 Kasım 2020 tarihleri arasında “TESTTEDAVİÖNLEME” sloganı ile HIV'e ve Hepatit'e dikkat çekmeye başladı.


İlk olarak 2013 yılında başlatılan ve Mayıs / Kasım aylarında yılda iki kez düzenlenen Avrupa Test Haftası; toplum, sağlık çalışanları ve karar vericilere HIV testinin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. HIV testinin yanı sıra erken tanı ve tedaviye erişimin önemini de anlatmayı hedefliyor.


Ücretsiz, hiçbir kimlik bilgisi verilmeden, mahremiyet koşulları sağlanmış, öncesi ve sonrası danışmanlık hizmetleri sunan test merkezlerinin yaygınlaştırılmasını savunan bu farkındalık kampanyasına bizler de destek veriyoruz ve herkesi HIV testi yaptırmaya, durumlarını öğrenmeye ve tedaviye başlamaya davet ediyoruz.


Neden HIV Testi Yaptırmalıyım?


Türkiye’de her yıl HIV tanısı alan bireylerin sayısı artmaktadır ve binlerce kişi test yaptırmadığı için durumundan habersizdir.


HIV, uzun yıllar belirti vermeden ve dolayısıyla hiç fark edilmeden vücutta çoğalabilir. Yıllar sonra belirtiler ortaya çıkar ve kişi sağlık şikâyetleri üzerine hastaneye başvurarak tanı alır. Türkiye genelinde HIV ile enfekte kişiler çoğunlukla AIDS evresinde, yani geç dönemde tanı almakta. Geç tanı nedeniyle olağan sağlık haline geri dönülmesi zahmetli ve zaman alabilir. Oysaki erken dönemde tanı alan HIV pozitif bireyler bu sağlık sorunlarını yaşamadan tedaviye başlarlar ve herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilirler. Çalışabilir, evlenebilir ve enfekte olmayan bebek sahibi olabilirler.


Ayrıca, düzenli tedavi alan HIV pozitif bireylerde HIV baskılanır ve kan testlerinde belirlenemeyen olarak tanımlanan düzeye iner. Kanda belirlenemeyen düzeydeki HIV, cinsel yolla başkalarına bulaşmaz.


Kendinizin ve cinsel ilişki yaşadığınız kişilerin sağlığı için düzenli HIV testi yaptırmak önemlidir.


Nerede HIV Testi Yaptırabilirim?


Tüm sağlık kuruluşlarında HIV testi yaptırabilirsiniz.


Ayrıca ücretsiz ve kimlik bilgilerinizi vermeden HIV testi yaptırabileceğiniz Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri'nde de kaliteli danışmanlık hizmeti alarak test olabilirsiniz. Anonim HIV Testi yaptırabileceğiniz merkezlere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Test Haftasında Başka Neler Var?


Kasım 2020 Avrupa Test Haftası boyunca; ÜCRETSİZ ve canlı olarak gerçekleşecek webinarlara katılabilirsiniz. Webinarlar “Covid-19 pandemisi sürecinde Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesi’nde testlerle ilgili zorluklar ve imkânlar” başlığına odaklanacak. Ayrıca Covid-19’un etkisinin azaltılması için test hizmetlerine uyum sağlayan Avrupa kurumlarının farklı tecrübelerine de yer verecek.

Webinar başlıkları ve tarihleri:


1. Covid-19 kısıtlmalarıyla karşılaşılan ortamlarda hassas grupların test olma süreçleri (HIV Prevention England tarafından Avrupa Test Haftası ortaklığıyla düzenlenmiştir)

o 23 Kasım 2020 Pazartesi, 15:00-16:15

2. HIV ve/veya viral hepatit ve Covid-19 testlerinin entegrasyonu

o 25 Kasım 2020 Çarşamba, 16:00-16:45

3. Evde HIV testi (self-testing) – Covid-19 pandemisi sürecinde zorluklar ve imkânlar

o 27 Kasım 2020 Cuma, 13:00-13:45


Avrupa Test Haftası web sitesinde bulunan webinar sayfasını ziyaret ederek güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

100 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page