top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Diyanet HIV Pozitifleri Üzdü !

Güncelleme tarihi: 15 Şub 2022

Günümüz koşullarında düzenli tedavi ile basit bir enfeksiyon olan HIV'e en sahip çıkması gereken devlet kurumlarından biri olan Diyanet, 24 Nisan 2020 Cuma günki hutbesinde tam tersini yaparak HIV ile yaşayanlara yönelik önyargı ve nefreti körükledi. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” hutbesinde HIV ile yaşayan insanların LGBTİ+ bireyler olduğunu ve hastalık saçtığın şu sözlerle ifade etti; “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”


HIV ahlaki değil sadece tıbbi bir durumdur.


Diyanetin, HIV konusunda neredeyse yüzyıl öncesinde kalan eski bilgi ve yanlış bir dille yaptığı açıklamasında; HIV'in sadece cinsel yolla bulaştığına işaret etti. Oysa ki HIV, gerekli önlemler alınmazsa sadece üç temel yolla; - Kontrol edilmemiş kan nakliyle, - tedavi almayan anneden bebeğe ve - korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Ancak, günümüzde tüm sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen "Belirlenemeyen = Bulaşmayan" bilimsel gerçekliği sayesinde; tedavi alan HIV pozitiflerin korumasız cinsel ilişkiyle bulaştırıcılıklarının kalmadığı kanıtlanmıştır. HIV ile yaşayan bireyler her işte çalışabilir, evlenebilir ve enfekte olmayan bebek sahibi olabilirler.


HIV herkesi ilgilendirir.


Tedavi ile kontrol altında tutulabilen ve kronik bir sağlık durumu olan HIV;  kadın - erkek - çocuk ayırmaksızın her yaştan, ırktan, cinsel yönelim ve kimlikten İNSANda bulunabilir. Kurum olarak hizmet verdiğimiz 7 yaşındaki HIV pozitif çocuktan, üniversiteye giden gence, emekli olmuş ninemize kadar toplumun her kesiminden HIV ile yaşayan insanlar vardır.


Diyanetin nefret söylemleri ile LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesini ve her fırsatta HIV ile ilişkilendirmelerini de üzüntüyle karşılıyoruz.  


Halka güncel bilgiyi ulaştırmak ve yaygınlaştırmak, tüm devlet kurumları ile konunun tüm paydaşlarının bir arada olması ile mümkün olacaktır. Hem HIV yayılımını hem de HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılıkları ancak; bilimsel ve önyargısız bilgiler ışığında açıklamalar yaparak durdurabiliriz.


Diyanetten talebimiz; toplumu HIV'den korunma yolları konusunda doğru bilgilendirmesini, HIV ile yaşayan insanlara yönelik de ayrımcılık ve damgalanmaları engelleyecek açıklamalar yapmasıdır. Bunun için her türlü bilgi ve desteğe hazır olduğumuzun da altını çizmek istiyoruz. 

Tüm HIV ile yaşayanlar adına;


Çiğdem Şimşek

Pozitif-iz Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı


1.256 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page