top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Gökkuşağı Aile Grubu ile "Her Yönüyle HIV" Eğitimi Yaptık


6 Ocak 2019 tarihinde KAOS GL'nin desteği ile, LGBTİ+ ailelerine yönelik verilen eğitime, Derneği'mizi temsilen Çiğdem Şimşek katıldı.


16'sı LGBTİ+ bireylerin anne-babalarından oluşan ve toplamda 20 kişi olduğumuz eğitimde, dolu dolu 4 saat geçirdik. İnteraktif geçen eğitimde HIV'i her yönüyle ele aldık.


Eğitime, 1 saat süren Bozkır Yangını oyunu ile başladık. HIV tanısı alma ve baş etme yolları üzerine empati kurmayı sağlayan oyunda, katılımcılardan çok ilginç görüşler ortaya çıktı ve geri bildirimler geldi. En önce grup içerisinde tanı alan kişilere tek tek "HIV testiniz pozitif çıktı, ne yapmayı düşünüyorsunuz? ", "Eşinize veya partnerinize test sonucunuzu söyler misiniz?", "Nerede ve nasıl söylersiniz?", "İlk hangi kelime ile cümleye başlarsınız?", "Peki ya çocuklarınıza söyler misiniz?", "Ya biri ilaçlarınızı bulursa?", "İş yeriniz duyar ve işten çıkarılırsanız ne yaparsınız?", "Sağlık sorununuz var ve cerrah ameliyatınızı yapmayı reddediyor, nereye başvuracaksınız?" gibi sorular ile HIV pozitiflerin karşılaştıkları ve zorlandıkları alanları yaşayıp, soruları yanıtlamalarını istedik. İlk gelen yanıtlarda ”'Eşime rahatça söylerim.", "İş yerim duyarsa hukuk yoluna başvurum." gibi cevaplar aldık. Ancak, sorularla daha fazla sıkıştırmaya başlayınca o ilk açılma kelimesi bir türlü çıkamıyor ve "Başta anlayamadım ama çok zormuş.", "Yaşadığım bölge çok küçük bir yer, herkes bana kötü gözle bakar.", "Böyle bir şey nasıl söylenir ki?", "Hiç kimseye söylemem.", "Çocuklarım duyarsa beni affetmezler.", "Başka test istemeyen [vasıfsız] bir işe girerim.", "Benim HIV fobim var, kesin intihar ederim (!)" gibi yanıtlar gelmeye başladı.

Oyunun çözümlemelerini yaparak bir sonraki bölüme geçtik. Dinlerken insanların gözlerinin dolu dolu olduğu; HIV ile yaşayan Garo Babacan'ın kendi tanı alma, şok ve ardından normalleştirme deneyimini anlattığı 'Mandalina Kabukları' ses kaydını dinledik. Dinleti üzerine, yarattığı duygular üzerine konuştuk.

İkinci bölümde ise, üzerlerinde bilgi ile tutumların yer aldığı stickerlerimizi dağıttık ve katılımcılara doğru-yanlış-bilmiyorum bölümlerine yapıştırmalarını istedik.


Ara vermeden “HIV'e neden olan önyargılar, aslında yanlış ve/ya eksik bilgilerden kaynaklanıyor ” diyerek; tedavi seçenekleri, terminoloji, bulaş/bulaşmama ve korunma yolları, evreleri, virüs yapısı, tanı ve test süreleri, dünya ve Türkiye verilerini anlattık.


Günün son atölyesini de, savunuculuk üzerine gerçekleştirdik.

Katılımcılar eğitim ile ilgili bakın böyle geri bildirimlerde bulundular;

"Aldığımız HIV eğitimi önyargılarımızı kırıp, doğru bilgi sahibi olmamızı sağladı. Teşekkür ederim."

"Konu aydınlatıcı idi. HIV ve AIDS ayrımı güzel anlatıldı. Bunun yanı sıra, korunmalı cinsel ilişki üzerinde daha çok durulmalı."


Bizim için çok keyifli ve doyurucu bir eğitim oldu. Katılımcılar çok ilgili ve hevesliydi. Gökkuşağı Aile Grubu’na samimiyetleri ve içtenlikleri için çok teşekkür ederiz.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page