top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV Pozitif Pilot Hukuk Mücadelesini Kazandı

Avrupa’da HIV pozitif bir birey olarak ilk ve tek ticari pilot olan James Bushe, ön yargıları yıktı.

Geçtiğimiz günlerde önce İngiltere ardından tüm Dünya’da James Bushe verdiği hukuk savaşıyla manşetlere taşındı.

31 yaşındaki James çocukluğundan beri pilot olmak istemişti. 15 yaşında uçuş derslerine başlamış, 17 yaşındayken daha araba ehliyeti yokken, özel pilot lisansı almıştı.


5 yıl önce HIV ile enfekte oldu. 2017 de bir havayolunun eğitim programında yer alması teklif edilmiş ancak ticari pilot lisansı alabilmesi için gerekli sağlık belgesi HIV tanısı nedeniyle geri çevrilmişti. O yıllarda Sivil Havacılık Kurumu (CCA), HIV pozitif bireylere tıbbi sertifika verilmediğini belirten Avrupa Havacılık Güvenliği Kurumu’nun (EASA) kurallarına bağlıydı.


Bushe, HIV İskoçya’nın desteği ve Twitter’da ‘’Pilot Anthony’’ takma adıyla bir hesap açarak bu durumla savaşmaya karar verdi. 2 yıl sonra davayı kazandı, kimliğini açıkladı ve 13 Ocak 2020 Pazartesi gününden itibaren uçma hakkını kazandı.


Eğitimini Loganair Havayolları'nda almaktaydı, 2019 yılı Kasım ayından itibaren eğitmen kaptanların yanında uçuyordu, ama artık havayollarının Glasgow Havaalanı merkezli Embraer 145 bölgesel jetlerinde uçma seviyesine gelmişti.


BBC ‘ye göre CAA kurallarını değiştirdi ancak EASA kurallarında reformlara gidene kadar HIV pozitif bireyler çoklu pilot görevlerinde yer alabilecekler.


Bushe ‘’ Gururluyum ve Loganair’ e minnettarım. Sadece kendim için değil, pilot olmak isteyen bütün HIV pozitif bireyler için’’ dedi.


‘’Umudum bunun sadece İngiltere ile kısıtlı kalmayıp Avrupa’nın geri kalan yerlerinde de değişmesi. Şartlar nedeniyle kısıtlanmış, benim durumumda olan diğer kişiler de artık hayallerinin peşinden gidebilsin’’


İlaç tedavisiyle HIV pozitif bireylerin sağlıklı kaldığı ve artık enfeksiyonu bir başkasına bulaştırma riski olmadığına vurgu yaparak şöyle devam etti ‘’2020 yılında artık HIV pozitif bir bireyin herhangi bir mesleği yapmasına engel hiçbir neden yok. Bu durumla yaşamak benim hayatımı ya da sağlığımı tehdit etmiyor, ve ben başkalarına HIV bulaştıramam. Milyonlarca insan benim de şimdiye kadar yaşamış olduğum aynı korku ve önyargılarla yaşamaktalar ve artık bunların gün yüzüne çıkmasını istiyorum’’


Loganair yöneticisi şunları ekledi ‘’ HIV diğer sektörlerde çalışmak için bir engel değil, havacılıkta neden olsun?’’


Bushe, 2019 yılında HIV pozitif olduğunu açıklayan Rugby oyuncusu Gareth Thomas dan ilham almış.


HIV İskoçya yöneticisi Nathan Sparling, Bushe’nin başarısı bize, durumunuz ne olursa olsun hayallerinizin peşinden gidebileceğinizi gösterdi dedi.

‘’James’i kutluyorum, bu konuyu kamuoyuna taşıması, kimliğini açıklaması ve HIV ile ilgili önyargılarla savaşından ötürü teşekkür ediyorum’’ dedi.

‘’James olmasaydı bu yanlış kurallar devam edecekti, ve bu kampanya bize, yanlış bir kuralın değişmesini istemek yaşadığımız dünyayı değiştirebileceğimiz umudunu gösterdi.


Kaynak:

319 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page