top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

İlk Adımda Hasta Yönetimi Kursu’nda sunum yaptık

KLİMİK Derneği HIV/AIDS Çalışma Grubu (HIVÇG)’nun* bu yıl sekizincisini düzenlediği ‘İlk Adımda Hasta Yönetimi – HIV/AIDS Kursu’ 15 Ocak 2022 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji asistanları ile HIV pozitif hasta izlemi yapan uzmanlara yönelik düzenlenen kursun amacı; verilen sağlık hizmetinin kalitesini güncel ve bilimsel bakış açısıyla sürdürmek ve yükseltmek.


Doç. Dr. Asuman İnan’ın başkanlığında düzenlenen ve 150’yi aşkın kişinin katılımcı olduğu kurs, alanda deneyimli öğretim üyeleri ve uzmanlar tarafından, gerçek olgularla desteklenerek gerçekleştirildi.


Kursun son oturumu HIV alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına ayrılmıştı.


Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Ayşe İnci’nin yaptığı ‘Sivil Toplum Kuruluşları, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları İş Birliği’ oturumunda sırayla Çiğdem Şimşek (Pozitif-iz Derneği), Canberk Harmancı (Pozitif Yaşam Derneği) ve Arda Karapınar (Kırmızı Kurdele İstanbul) sunum yaptı.

Çiğdem Şimşek sunumuna Pozitif-iz Derneği’nin tanıtımını ve ana çalışma odağını anlatarak başladı. Konuşmasına, HIV ve HIV ile yaşayanlar için kullanılması gereken doğru terminolojiden bahsederek devam etti.


Şimşek ardından, ‘İlk Adımda Hasta Yönetimi’nin özellikle HIV pozitifler için ne anlama geldiğini aktardı. HIV tanısının açıklandığı ilk anda hekim tarafından verilen danışmanlığın çok önemli olduğuna işaret etti. Paylaşılan bilgilerin içeriğinin, özellikle de bunları aktarırken hangi kelimelerin kullanıldığının ve nasıl bir tonda söylendiğinin önemine dikkat çekti. HIV tanısı almanın HIV pozitifler için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Çünkü, bu ilk ‘travma’ anı hekim tarafından ne kadar iyi yönetilirse HIV pozitifler, HIV ile yaşamlarını o denli hızlı normalleştirebilmektedirler.


Canberk Harmancı ile sivil toplum kuruluşlarının varlığının öneminden bahsederken, Arda Karapınar ise STK’lar ile Hekim işbirliğinin verimliliğinden söz etti. Sunumların ardından Prof. Dr. Volkan Korten ve Doç. Dr. Asuman İnan katkı sağladılar.


Nazik davetleri için HIVÇG’na çok teşekkür ederiz.


*Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), HIV’e dikkat çekmek ve bu konuda çalışmalar yapmak üzere 2013 yılında ‘HIV/AIDS Çalışma Grubu (HIVÇG)’nu kurdu.


141 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page