top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Kadın Hakları Aktivistlerine Yönelik HIV Atölyesi

Pozitif-iz Derneği olarak, Kadın Hakları alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerine, HIV konusunda bilgilerini tazelemek amacıyla çevrimiçi ve ücretsiz olarak ‘‘HIV, kadınları yakından ilgilendiriyor! atölyesi düzenliyoruz.

Peki, HIV neden kadınları bu kadar yakından ilgilendiriyor?


HIV, toplumun her kesimini ilgilendiren önemli bir konudur. Ancak bazı hassas gruplar HIV’den daha fazla etkilenmektedir. Örneğin kadınlar gibi.


Kadınlar, HIV enfeksiyonuna karşı en savunmasız gruplardan birini oluşturmaktadır. Kadınlara HIV geçişi, pek çok faktörden ötürü erkeklere oranla 2,5 katı daha fazladır.


Gerek fizyolojik sebepler, gerekse sosyo-ekonomik dengesizlikler, cinsiyet eşitsizliği, şiddet, fakirlik ve güvende olmama gibi durumlar, yalnız Türkiye’de değil, tüm dünyada HIV ile yaşayan kadınların sayısını hızla arttırmaktadır. Dünya verilerine baktığımızda 2020 yılında yeni HIV tanılarının %50’si kadınlardır ve her hafta 15-24 yaş aralığındaki 5000 genç kadın HIV ile enfekte olmaktadır.


Türkiye’de ise HIV hala toplumumuzda bir tabu durumundadır Ülkemizdeki HIV pozitif kadınların %90’ından fazlası AIDS evresinde, geç tanılıdır.


Bu nedenlerle özellikle kadınların farkındalığını ve bilincini arttırmak için “Türkiye Genelindeki Kadın Örgütlerine Yönelik HIV Farkındalığı Eğitimi Projesi’ni tasarladık.


İÇERİĞİNDE NELER VAR?


Atölye 2 Haziran 2022 Perşembe akşamı 20.30 – 21.30 saatleri arasında, Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir. Eğitim, 45 dakika sunum + 15 dakika soru cevap olarak planlanmıştır.


Başlıca konu başlıkları şöyledir. - HIV ve AIDS’in farkı

- HIV’in evreleri

- HIV tedavisi

- HIV açısından kadın sağlığı

- HIV’den korunma yöntemleri

- Belirlenemeyen = Bulaşmayan Nedir?

- Riskli davranışlar ve risk azaltma yöntemleri

- HIV testleri ve testlerin yapılabileceği yerler

- Dünyada ve Türkiye’de HIV epidemiyolojisi

- HIV ile ilgili doğru anlatımı nedir?


KİMLER KATILABİLİR?


Seminerden yararlanmak için kadın hakları veya insan hakları alanında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşuna bağlı olmak yeterli. Yine bu alanlarda çalışan bireysel aktivistler ve meslek grupları da seminerlerden yararlanabilirler.


Dileyen örgütler bizimle iletişime geçerek, kendi kurumuna özel olarak, birlikte belirlenecek bir tarih için de sunum talep edebilirler.


BAŞVUR LİNKİ


2 Haziran 2022 Perşembe // Saat: 20.30-21.30


Katılımcıların başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Katılım linki, eğitim günü akşamüzeri WhatsApp ile katılımcılara iletilecektir.


**

‘Türkiye Genelindeki Kadın Örgütlerine Yönelik HIV Farkındalığı Eğitimi Projesi’ Gilead Sciences – Hayat Bulan Fikirler Ödül Programı tarafından desteklenmektedir. Projenin tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=aNWrd9-5B54

**

Katılımcıların bilgileri 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Pozitif-iz Derneği tarafından korunacak, üçüncü şahıs ve kurumlar ile kesinlikle paylaşılmayacaktır. Pozitif-iz Derneği etkinliği kayıt altına almayacaktır.



329 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page