top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

ODTÜ Verimlilik Topluluğu’nun Düzenlediği Yaşayan Kütüphane’ye Katıldık

ODTÜ Verimlilik Topluluğu’nun “Her insan bir kitaptır” mottosuyla yola çıktıkları ‘Yaşayan Kütüphane’ etkinliğine Pozitif-iz Derneği’ni temsilen 2 gönüllümüz katıldı.


Kitapların insanlardan oluştuğu ve toplumun ön yargıyla yaklaştığı her kesimden insanın bulunduğu Yaşayan Kütüphane’de ‘HIV Pozitif Kitap’ olarak sanal raflarda yerimizi aldık.


Toplumun HIV ve HIV ile yaşayan bireyler hakkındaki bakış açısını genişleterek farkındalık ve bilinç oluşturulmasının amaçlandığı etkinlikte gönüllülerimiz ODTÜ öğrencileriyle buluştu. İnteraktif bir ortamda geçen etkinlikte, gönüllülerimiz bilgilendirmeler yaptılar ve merak edilen soruları yanıtladılar.

4 Nisan 2021 tarihinde, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilen etkinliğe katılan gönüllülerimiz düşünce ve duygularını şöyle paylaştılar:


“ODTÜ Verimlilik Topluluğu’nun ilk kez düzenlediği ve içerisinde birçok farklı kitabın bulunduğu Yaşayan kütüphane projesine biz de ‘HIV Pozitif Kitap’ olarak katıldık.


Oturumda yaklaşık 100 öğrenci bulunuyordu, onlarla tanıştık ve sonrasında her yönüyle HIV’i konuştuk. HIV ve AIDS arasındaki farkı, korunma ve aktarım yollarını, olası belirtileri ve düzenli testin önemi konularında bilgilendirmeler yaptık.


Öğrenciler konuyla çok ilgiliydiler. Soru sorarken bizleri kırmamak için doğru dili kullanmaya ayrıca özen gösterdiler. Bu nazik hassasiyetleri için onlara teşekkür ederim. Genellikle sorular HIV’in hayatımıza etkilerine, tedavi işleyişine, sosyal ilişkilerimizde sorun yaşayıp yaşamadığımıza ve hak ihlallerine dayanıyordu. Verdiğimiz cevaplar karşısında çok şaşırdılar. ‘Belirlenemeyen=Bulaşmayan’ (B=B) statüsünün vardığından ilk defa bizimle haberleri olduğunu belirttiler. B=B seviyesinde olan HIV pozitif bireylerin doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi ve korunmasız ilişkiyle bile aktarım olmayacağı bilgisi onlarda en çok şaşkınlık uyandıran şey oldu.


Etkinlik Covid-19 nedeniyle online olarak düzenlendi. Ancak pandemi sonlandığında bizi yüz yüze olacak projelerine de şimdiden davet ettiler.


Karşımdaki insanların HIV hakkında doğru bilgiye ulaşması ve eski, doğru olmayan düşüncelerinden sıyrılması beni çok iyi hissettirip mutlu etti. Yaptığımız güzel bilgi alışverişinin teşekkürü olarak da adımıza bir adet fidan bağışında bulunulmuş. Bu güzel düşünce için topluluğa tekrar teşekkür eder, beni bu projeye layık gördükleri için gönüllüsü olduğum Pozitif-iz Derneği aileme de minnetlerimi sunarım.”

Ahmet


“Verimlilik Topluluğunun hazırlamış olduğu etkinlik çok güzel geçti. Karşımızdaki insanlara HIV’i doğru cümleler ile aktarmayı başardığımızı düşünüyorum. Bizim ve yakın çevremizde yaşanan ön yargılardan, damgalanmalardan bahsettik. Türkiye’deki ilaç erişebilirliğine, tedavinin gelmiş olduğu güncel duruma, ‘Belirlenemeyen=Bulaşmayan’ın ne demek olduğuna ve bunun neticesinde HIV pozitif bireylerin doğal yollarla HIV negatif çocuk sahibi olabildiklerine değindik. Ek olarak yaşadığımız toplumda zorlukları örneklendirerek anlattık. Verimlilik Topluluğu bizim adımıza bir ağaç fidanı bağışında bulunmuş, çok teşekkür ediyoruz. Bizi bu projeye katılım için layık görüp önerdiği için de Pozitif-iz Derneği’ne teşekkür ediyoruz.”

Mert

88 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page