top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Online Yaşayan Kütüphane’ye katıldık…

Yaşayan Kütüphane’de kitap olan gönüllümüz Mert anlatıyor:


Yaşayan Kütüphane normal bir kütüphane gibi çalışmaktadır. Okuyucular gelirler bir kitap belirler, ödünç alır, okur, sonra geriye iade eder. Sonra başka kitapta okumak isterse onları da okuyabilirler. Bu kütüphanede tek fark kitapların insanlardan oluşması.


Yaşayan kütüphane kitaplar sıklıkla kendilerine karşı önyargı beslenen ve yoğun olarak ayrımcılık ve sosyal dışlanmaya maruz kalan gruplardan belirlenir.


Bu proje Ortak İdealler Derneği’nin ‘Meridyen Eğitim Programı’nın mezunlarına yönelik yapıldı. Projeyi Meridyen Eğitim Programı’ndan mezun olan bir grup aktivist düzenledi. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Anadolu Kulübü de bu projeye destek verdi.


Ülkemizde ve dünyada pandemi geçirdiğimiz günlerde yaşayan kütüphane için fiziksel yüz yüze okumaların gerçekleşmesi imkansız olduğu için ilk kez bir yaşayan kütüphane projesi online zoom üzerinden gerçekleşti.


Yaklaşık 25 farklı konu başlığında kitapların katılımı ile 20-21 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen kütüphane 2 gün boyunca saat 11.00 ile 18:00 arasında açık kaldı.

Birçok okuyucuya ulaşmanın yanı sıra, kitaplar arası da genel bekleme odasında birbirini okuyarak zamanını geçirdi toplam da 80 okuyucu sayısına ulaşıldı.


Bende HIV pozitif kitap olarak projeye dâhil oldum. Karşılaştığım insanlar ön yargıdan ziyada bilinçlenmek için beni okumak istediler. Bilgilerinin 1980’lerden kaldığını söylediler. Bende onlara geçmişten günümüze HIV ve AIDS’i anlattım. Tedavinin gelmiş olduğu durumdan, Belirlenemeyen=Bulaşmayan’dan bahsedip, tedavi alan pozitif bireylerin cinsel yolla bulaştırıcılığının ortadan kalktığını, negatif insanlardan farklı bir yaşantıya sahip olmadığımızı söyledim. Okuyucular bu bilgileri ilk kez duyduklarını, şaşırdıklarını söylediler.


En merak ettikleri bunu hangi yolla aldığımdı. Bunun hiç bir öneminin olmadığını söyledim onlara. HIV’e dair genel bilgileri aktarıp güzel pozitif bir enerji ile okumalarım sona erdi.


Okuyucular ile vedalaşırken çok mutlu ayrıldık, ne ben bir kitap olarak yıprandığımı hissettim ne de karşımdakinin yüz ifadesi kötüydü. Güler yüzle bana ön yargılarının değiştiğini dile getirdiler. Bu beni mutlu eden bir etkendi. Harika bir deneyim oldu benim adıma. Projenin bitmemesini diledim. Bir daha ki başka bir projede yine gönüllü olduğumu söyledim.


Beni önerdikleri için gönüllüsü olduğum Pozitif-iz Derneğime çok teşekkür ederim.”



117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page