top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Sağlık Öğrencilerinde HIV Farkındalığı Geliştirme Projesi-Eğitici Eğitimini Tamamladık

Güncelleme tarihi: 25 May 2023

Pozitif-iz Derneği ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde yürütülen ‘Sağlık Öğrencilerinde HIV Farkındalığı Geliştirme Projesi’ İzmir’de başarıyla tamamlandı. Katılımcılar hem öğrendi, hem de eğlendi.


Sağlık öğrencilerini odağına alan ve üç aşamalı olarak yürütülen projeyle; HIV ile yaşayanların tanı – tedavi ve takibinde önemli bir rol oynayacak olan, geleceğin hekimlerinin HIV ile ilgili bilgilerinin tazelenmesi amaçlandı. Aldıkları eğitim sonucunda; edindikleri bilgiler ve olumlu davranış modellerinin diğer sağlık fakültelerinde okuyan öğrencilere ve toplumdaki akranlarına aktarmaları hedeflendi.

HEM EĞLENDİK HEM ÖĞRENDİK


Gilead’ın koşulsuz desteğiyle başlatılan proje üç aşama ile yürütüldü. Çalışmanın ilk ayağı olan ‘Eğitici Eğitimi’ 6-7 Mayıs 2023 tarihlerinde 2 tam gün olarak, İzmir Karşıyaka’da bulunan Çatı Bostanlı’da, 24 öğrencinin katılımı ile gerçekleşti.


Alanında uzman olan eğitmen kadrosunda; ► İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Asya Banu Babaoğlu ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr.Öğr.Üy. Salih Atakan Nemli ile ► Pozitif-iz Derneği üyeleri aktivist Çiğdem Şimşek ve aktivist Önder Bora yer aldı.


Sağlık fakültelerinde okuyan öğrenciler iki gün boyunca; HIV’in ilk çıkışından başlayarak, aktivizm geçmişi, tıbbi boyutu, haklar bağlamında hukuki yönleri, doğru terminolojisi, savunuculuk ve kampanya hazırlama gibi konularda yoğun bir atölye programı geçirdi.

Program içeriğindeki; HIV ile yaşayanlara empatiyi güçlendiren, bilgileri güncelleyen, damgalanma ve ayrımcılığa dikkat çeken, korunma yolları hakkında farkındalığı arttıran oyun modülleri ile, eğitim daha etkileşimli ve interaktif hale geldi. Sticker uygulaması, canlandırma, bebek giydirme yarışması, kondom uygulaması ve ısınma oyunları gibi modüllerle katılımcılar hem eğlendi hem de bilgilerini tazeledi.

KATILIMCILAR NE DİYOR?

Atölyelere katılan öğrencilerin, bilgi ve tutumlarındaki değişimi ölçmek amacıyla, ön test – son test olmak üzere anonim anket çalışması da yürütüldü. Anket çalışmasının sonuçları ile, yakın tarihte bilimsel bir yayın yapılması planlanıyor.


Eğitim sonunda, katılımcılardan ayrıca eğitim modüllerini ve eğitmenleri değerlendirmeleri de istendi. Geri bildirimlere göre katılımcıların %76’sı etkinliği bir arkadaşına veya meslektaşına tavsiye edeceğini, organizasyondan – konuşmacılardan ve konu seçimlerinden çok memnun kaldıklarını belirttiler.


Katılımcılar ilk sırada aktiviteleri, ardından konuşmacıları ve konuları sevdiklerini kaydettiler. Aktivitelerde, damgalanma ve ayrımcılığa dikkat çeken ‘Çiftlik’ en sevilen oyun iken, ikinci sırayı ‘Kampanya Hazırlama’ ve ardından HIV tanısı alma simülasyonu olan ‘Bozkır Yangını’ izledi.


Sırasıyla en çok beğenilen oturumlar ise; -HIV'in Tarihi ve Aktivizm Geçmişi, - HIV/AIDS Tıbbi Boyutu, Savunuculuk, -Bariyer Önlemleri, HIV'i Nasıl Konuşur Nasıl Anlatırız? İletişim Teknikleri, -HIV ve Hukuki Boyutu oldu.


Etkinlikte en çok sevdiğiniz şey neydi? sorusuna gelen birkaç yanıt ise şöyle oldu; “Katıldığım için kendimi şanslı hissettiğim bölüm ilk gün gerçekleşen HIV’in aktivizm tarihi olan bölümdü.” / “Güzel bir şekilde anlatıldı, canlı bir şekilde geçirildi, hem öğrendik yeni şeyler, hem de eğlendik herkes ile.” / “İki günün ikisi de birbirinden güzel geçti fakat en güzel kısım ise proje etkinliğiydi.” / “Etkinliği yapanların tutumu”


Gelen geri bildirimler içerisindeki bu iki yorum dikkat çekiciydi; “Bayrağı bir gün bıraktığınızda bizler gibi yeni nesiller o bayrağı gururla taşıyacağımıza emin olabilirsiniz.” / “Her şey için çok teşekkür ediyorum. Çok faydalı kazanımlı ve kendimi aktif hissettiğim bir etkinlik oldu.”.


Eğitim süresince yanımızda olan ve günlerimizi güzelleştiren Halk Sağlığı asistanları Araşt. Gör.Dr Seda Demirci ve Araşt.Gör.Dr.Hüner Bulut başta olmak üzere, Çatı Bostanlı’nın kapılarını bize açarak mekan desteği sağlayan Karşıyaka Belediyesi’ne, yardımsever ve nazik çalışanlarına çok teşekkür ederiz.


Not: Proje raporu tamamlandığında 'yayınlarımız/Raporlar' bölümünde paylaşılacak.



Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page