top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencileri İle HIV’i Konuştuk

25 Şubat 2020 tarihinde, İstanbul Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi’nde okuyan 5.sınıf öğrenciler ile, HIV’in hem tıbbi hem de sosyal boyutlarını konuştuk.

62 öğrencinin katıldığı sunumumuza, geçmiş yıllarda yapılan farkındalık çalışmalarından örnekler göstererek başladık. Ardından, HIV ve AIDS’in tanımlarını, evrelerini, mevcut antiretroviral tedavileri, ilaçların HIV üzerindeki etkilerini, HIV’in geçiş ile korunma yollarını, temas öncesi ve temas sonrası profilaksiyi anlattık.


Dünya HIV haritasını ve Birleşmiş Milletler 90-90-90+90 küresel hedeflerini şemalar ile paylaştık. Dördüncü 90’da hedeflenen insan haklarına dayalı yaklaşımların ve politikaların nasıl olması gerektiği üzerine konuştuk. Türkiye’deki yayılım hızına dikkat çekerek, düzenli HIV testinin önemini vurguladık.

Tıbbi ve klinik verilerin yanı sıra HIV pozitiflerin yaşadığı damgalanma ve ayrımcılıkları da örneklerle aktardık. Sağlık çalışanlarının, hasta hakları bağlamında yükümlülüklerinin neler olduğunu, damgalama ve ayrımcılığın sağlık hizmetlerine erişimi nasıl etkilediğini de paylaştık.

“Sağlık Hizmeti Sağlayıcısı Öğrencilerinde Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında verdiğimiz bu seminerleri ölçeklendirebilmek amacıyla yaptığımız anket çalışmasını da oturum öncesi ve sonrası olmak üzere iki aşamada gerçekleştirdik.


Değerli hocamız Porf. Dr. Selma Karabey’e desteklerinden dolayı gönül dolusu teşekkür ederiz.

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page