top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Üyelerimize Güncelleme Eğitimi Yaptık

Üye ve gönüllülerimizle birlikte "Güncelleme Eğitimi" gerçekleştirdik...


Türkiye Aile Planlama Vakfı (TAPV)'nın desteği ile, Pozitif -iz Derneği üye ve aktif gönüllülerine yönelik "Bilgi Güncelleme Eğitimi"ni 5 Aralık 2018 tarihinde merkezimizde gerçekleştirdik.

Eğitim Tekin Tutar'ın; HIV'in biyolojik yapısı, kendini kopyalama döngüsü, bulaşma olasılıkları ve önleme yöntemleri, ilk çıkan ve günümüzde kullanılan tedavi seçeneklerine kadar tüm tıbbi boyutunu anlatarak başladı. Ayrıca dünyada ve Türkiye'deki HIV epidemiyolojisi üzerine de bilgiler verdi.


İkinci bölümde ise Tekin Tutar;

HIV'in tanımlanmasından itibaren dünya ve Türkiye'de yarattığı etkiler üzerine yaptığı sunumla devam etti.


Ülkemizde HIV'in ilk görüldüğü yıllarda manşetlere oturan ayrımcı ve damgalayıcı haberlerden küpürler göstererek, katılımcılar ile üzerine tartıştı. 1985'den bu yana HIV aktiviziminin günümüzde geldiği noktaya değindi. Öte yandan günümüzde hala yaşanmakta olan ihlallerden de bahsetti.


Günün ikinci yarısında ise Çiğdem Şimşek "HIV ve AIDS'i nasıl anlatırız?" sunumunda; kullanlılması gereken doğru terimleri anlattı. Toplumsal cinsiyet söylemlerine örnekler verirken, HIV'i şiddet ve nefret söylemi içermeyen, aksine var olan önyargıları kaldırmak için olumlayan ifadeler - semboller ile anlatmanın önemini vurguladı. Görsellerde ise maskeli / gözü / yüzü kapalı veya zayıflamış siyahi insanların olduğu, kan ve iğne kullanılan, cinsel yolla bulaşı işaret eden ve ölümü çağrıştıran materyallerin kullanılmaması gerektiğini resimlerle örneklendirdi.

Yasin Erkaymaz, insan haklarının tanımından başlayarak kabul edilmesine kadar gelen süreyi anlattı. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi çatısı altında HIV'i ve bürokratik işlemleri hem TC vatandaşları hem de mülteci, sığınmacı ve göçmenler açsından aktardı.


Eğitimin son bölümünde ise Çiğdem Şimşek 2018 yılında yapılan faaliyetleri özetledikten sonra, Didem Ünsür moderatörlüğünde vizyon ve misyonun üstünden geçildi.


Günün son bölümünde ise üye ve gönüllülerle birlikte 2019 eylem planı taslağı çıkarıldı.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page