top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

12. İleri Düzeyde HIV/AIDS Kursu’na Katıldık

12. İleri Düzeyde HIV/AIDS Kursu 16-17 Mart 2024 tarihlerinde Anemon Ege Sağlık Oteli İzmir’de Hibrit olarak gerçekleştirildi.

 

Prof. Dr. Deniz Gökengin ve Dr. Mike Youle’nun eş başkanlığında yürütülen kurs; Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEHAUM), The Training and Resource Initiative / Eğitim ve Kaynak Girişimi (JUSTRI) ve International HIV Partnerships / Uluslararası HIV Ortaklıkları (IHIVP) işbirliğinde düzenlendi. 

 


HIV takibine yeni başlamış olan ve en fazla 3 yıldır enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan hekimlere yönelik olan kursun amacı; HIV enfeksiyonunun tanı - tedavi ve takibindeki gelişmeler, önemli ve hassas noktalar konularında hekimlerin bilgilerinin tazelenmesi idi.

                                                            

150 katılımcının olduğu kursta Türkiye'nin yanı sıra; İngiltere, İtalya, Polonya ve Romanya'dan HIV uzmanları yer aldı. İngiltere’den Mike Youle, İtalya’dan Prof. Dr. Cristina Mussini , Polonya’dan Prof. Dr. Justyna Kowalska, Romanya’dan Dr. Cristiana Oprea, Dr. Anna Maria Geretti ve Türkiye’den Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, Doç. Dr. İlker Ödemiş, Uzm. Dr. İlkay Akbulut, Dr. Selcan Arslan Özel ve Dr. Yeliz Özdemir HIV’i bilimsel açıdan ele alırken, aktivist Çiğdem Şimşek ve aktivist Benjamin Collins sosyal yönünü işledi.

 

HEKİMLER HASTALARINI TANIMALI

 

‘Kim bu insanlar? Çok karmaşık bir durumdayız’ başlıklı sunumu Çiğdem Şimşek ve Ben Collins birlikte yaptılar.



Kendi yaşam hikâyesini paylaşarak konuşmasına başlayan Collins, HIV’in dünyada ilk tanımlandığı yıl olan 1981’de HIV tanısı aldığında, nasıl bir yaşamı olduğunu anlattı. 43 yıldır HIV ile yaşayan Collins ‘eğer HIV pozitif olmasaydım şuanda hayatta olmayabilirdim. HIV ile enfekte olmak için tüm koşullar vardı. Kötü yaşıyordum. Ancak HIV’in hayatıma girmesi ile birlikte her şey değişti.’ diyerek HIV’in yaşamına kattığı olumlu yönleri aktardı. Kendi aktivizm geçmişini ve yıllar içerisinde yürüttüğü çalışmaları anlattı.

 

Diğer enfeksiyonların, geçmiş hastalıkların, aile öyküsünün, sağlığın yapısal belirleyicilerinin, olumsuz çocukluk deneyimlerinin, nero çeşitliliğinin ve geçmiş travmalarının HIV ile enfekte olmanın yolunu açtığını aktardı. Bu belirleyici noktaların tek tek alt kırılımlarını görseller üstünden paylaştı.

 

Pozitif-iz Derneği adına kursta konuşmacı olan aktivist Çiğdem Şimşek ise yaptığı konuşmada, özellikle HIV takibi yapan hekimlerin hastalarını tanımaları ve bütüncül bir yaklaşım ile ele almaları gerektiğinin altını çizdi. Şimşek, HIV ile yaşayanları tanımladıktan sonra, saha deneyimlerini ve HIV pozitiflerin yaşadıkları tanı travmalarını örnekler üzerinden paylaştı.

 


HIV ile yaşayanlarda multidisipliner yaklaşımın, yani hasta – hekim ve diğer sağlık çalışanlarının (hemşire, hasta bakıcı…vs)  önemli olduğunun altını çizdi. Bununla birlikte HIV ile yaşayanları tüm sosyal yönden, holistik olarak ele almalarının da neden önemli olduğunu

anlattı.

 

Hekimlerin görevinin sadece HIV tanısını açıklamak ve ilaç yazmak olmadığını, bunların yanı sıra HIV ile yaşamlarını iyi hale getirmeleri için kişilerin diğer yaşam pratiklerini takip etmeleri ve özne derneklerine yönlendirme yapmalarının da önemli olduğuna vurgu yaptı.

Şimşek, akran danışmanlığına yönlendirmenin ne gibi faydaları olduğunu, yürüttükleri araştırma sonuçları ile aktardı.



Anlamlı davetleri için EGEHAUM'a çok teşekkür ederiz.

 

122 görüntüleme1 yorum
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page