top of page

Pozitif-iz Derneği Birincilik Alan Projesi İçin İzmir'deydi

2022 yılında 'Gilead ile 'Hayat Bulan Fikirler Destek Programı’ tarafından, Pozitif-iz Derneği’ne birincilik ödülü verilen 'HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi’nin ilk eğitimi İzmir’de gerçekleştirildi.

Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitim, 19 Şubat 2023 Pazar günü, Ege Üniversitesi'nde EGEHAUM’un desteği ile düzenlendi.


28 kişinin başvuru yaptığı eğitime, yaşanan deprem nedeniyle başvurularını iptal etmek zorunda kalanlar ve son anda diğer pozitifler ile tanışmaktan çekinenler dışında, toplam 13 kişi katıldı.


Tam gün süren eğitim, projenin koordinasyonunu yapan Çiğdem Şimşek’in ‘Tanışma’ konuşması ile başladı. Katılımcılardan beklentilerini aldıktan sonra, eğitim boyunca özen gösterilmesi istenenleri tahtaya not aldı. Pozitif-iz Derneği’ni ve çalışma şeklini tanıttıktan sonra, projenin içeriği ile ilgili bilgi verdi. Ardından sözü ‘HIV’in Tarihi ve Tıbbi Yönü’ sunumunu yapması için Prof. Dr. Deniz Görengin’e bıraktı. Gökengin, verdiği tıbbi bilgilerle birlikte gelen tüm soruları detaylıca yanıtladı.

Çiğdem Şimşek ‘HIV’i Nasıl Konuşuruz? ve Danışmanlık İlkeleri’ sunumunda ilk önce HIV alanındaki akran tanımını yaptı. Devamında akran ile yapılan görüşmelerde hassas olunması gereken noktalara değindi ve konuşurken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti. Şimşek yaptığı ‘Dünyada ve Türkiye’de HIV/AIDS Aktivizm Tarihi’ sunumunda ise HIV alanındaki önemli olayları ve kişileri anlattı.


Günün diğer yarısında, ayrımcılık ve azınlık olmakla ilgili farkındalık geliştirmeyi amaçlayan, bir ısınma oyunu olan ‘Çiftlik’ bölümünde ise eğlenceli anlar yaşandı.


Av.Oktay Cerit ‘HIV’in Hukuki Boyutu’ hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Katılımcılar yaşadıkları hak ihlalleri ile ilgili deneyimlerini paylaştı ve izleyebilecekleri hukuki adımlar hakkında sorular sordu.

‘HIV ve Bürokratik İşlemler’ sunumunda ise aktivist Önder Bora, -sigortalılık, -işe alım, askerlik, -evlilik işlemleri gibi devlet kurumlarındaki süreçleri anlattı.

Günün son bölümünde ise ‘danışman ve danışan’ görüşmesi için canlandırmalar yapıldı. İlk kez böyle bir eğitime katılan tüm katılımcılar, edindikleri bilgiler ile sergiledikleri başarılı performanslar ile alkışı hak ettiler.


POZİTİF-İZ’İN GÖZLEMLERİ


Çiğdem Şimşek şu sözlerle eğitimi değerlendirdi;

“Uzun bir Covid-19 döneminin ardından, HIV pozitif dostlarımız ile yeniden yüz yüze buluşma mutluluğunu yaşadık. Bizler için çok verimli ve dolu dolu bir program oldu.

Sabah ilk eğitime başladığımızda, doğal olarak insanlar biraz çekingendi. Sunumlar ilerledikçe eğitimin havası yumuşamaya ve katılımcılar daha sosyalleşmeye başladı. Merak ettikleri ve akıllarındakini rahatlıkla sorma fırsatı bulan HIV pozitif dostlarımız ile eğitim son derece interaktif geçti.


Gelen HIV pozitif dostlarımızın HIV ile ilgili yeni bilgiler edindiğini ve daha da güçlenerek çıktığını görmek mutluluk verici. Bu tip eğitim programlarının daha sık ve genişletilerek devam ettirilmesine ihtiyaç var. Tekrar gelmek ve farklı konuları da kapsayacak şekilde bir program oluşturmak için, en kısa sürede kolları sıvayacağız.”

Önder Bora ise programla ilgili şu geri bildirimlerde bulundu;

“Eğitimde HIV tanısını son 6 ay içerinde alanların oranı yüksekti. Gelenler arasında B=B’yi ilk kez bu eğitimde duyan, HIV tanısı ile henüz barışamamış dostlarımız vardı. Edindikleri bilgiler ile rahatlayan, hatta ‘bugün öğrendiklerim ile çok rahatladım’, “ben de bir şeyler yapmak ve İzmir’de akran danışmanlığı vermek istiyorum” diyenler oldu.

Başvuru formundaki iletişim bilgilerinin Dernekte kalmasına onay vermeyen kişiler, eğitim sonunda tek tek gelip ‘lütfen onu değiştirin. Beni her etkinlikten haberdar edin’ diye güncelleme talep ettiler. Bu buluşmanın hedefine fazlasıyla ulaştığını düşünüyorum.

Ellerin olduğu görsel, katılımcı HIV pozitiflere ait. Birlikteysek daha güçlüyüz!


KATILIMCILARDAN GERİ BİLDİRİM

Eğitim sonunda düzenlediğimiz kısa ankete 9 katılımcı şu geri bildirimlerde bulundu:

Sorduğumuz;

•Akran Eğitimini yararlı buldunuz mu? •Eğitmenler konuya hakim ve yetkindi, •Eğitim programı kapsamlı ve detaylıca hazırlanmıştı, •Bu eğitimleri başka HIV pozitiflere önerir misiniz?, •Eğitimde kendimi güvende hissettim, •Eğitimle beraber güçlendiğimi düşünüyorum sorularında tamamı ‘evet’ şıkkını işaretledi.

Programda başka hangi konular olsun isterdiniz?

  • Olması gereken her şey vardı. Herhangi bir eksik yok.

  • Daha sık programlar olabilir.

  • Yapılan tüm uygulamalardan memnun kaldık

  • Cinsellik

  • Program yeterince dolu ve kapsamlı

  • Bireysel destek ve katılım için neler yapılabileceğine dair insanların daha cesurca teşvik edilmesi. Evet yapıldı ama daha fazla sayıda destek lazım toplumdaki haklarımızı alabilmek adına

  • Gayet yeterli ve önemli konular üzerinde duruldu.

  • Beslenme konusu

Eğitim ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi duymak bizi mutlu eder.

  • İlk geldiğimde biraz gergindim, Çiğdem hanımın sempatik ve akıcı konu anlatımı beni rahatlattı. Çok faydalıydı, bilmediğim birçok şey öğrendim. Katılımcıların daha aktif olması daha eğlenceli olabilirdi. Katılımcıların aşırı ciddiyet içinde olmaları biraz sıkıcıydı. Sonuçta buraya biraz kaynaşmak, tanışmak için katıldık. Ama herkesin aynı beklenti içinde olmaması da normal bir durum. Kendi açımdan olduğunca katılım sağlamaya çalıştım. Ve benim açımdan faydalı oldu. Tekrar olsa gelir miyim? Evet, gelirim. Teşekkür ederim kendi adıma her şey için.

  • Bilgi ve moral verdi. Çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız...

  • Her şey çok güzeldi

  • Eğitim boyunca tanıştığım herkesten memnun kaldım gayet sıcak ve güvende hissettiren bir ortamdı özellikle Çiğdem hanım ve Bora bey e çok teşekkürler devamlılığının gelmesini sürekli olmasını dilerim sizleri seviyorum

  • Her şey gayet güzeldi emeğinize yüreğinize dilinize sağlık çok teşekkürler

  • Kabuğumdan ilk kez dışarı çıktığım ve kendimi güvende hissettiğim çok özel anlardı. Muayene sırasında "Acaba bu da mı enfekte?" diye düşünüp dururken, inek koyun oyununda aynı durumu paylaştığım arkadaşımın elimi sıkı sıkı sarması, etkinlik sonunda Çiğdem’in sıcacık sarılışı, Önderin samimi ve insanın kendini güvende hissettiren yaklaşımı ve ses tonu... Her şeyiyle dolu dolu harika bir gündü. Çok teşekkür ederim 🙏

  • Kesinlikle HIV tanısı almış her bireyin katılması gerekli diye düşünüyorum. Hatta ayrı bir oturumda HIV tanısı almamış insanlara / yakınlara da yapılmalı. Toplumdaki bilinçli insan sayısı arttıkça önyargı giderek azalacaktır

  • Güler yüzlü samimi kalbi güzel insanlarla bu zorlu süreçte yalnız olmadigimi hissetmek güç verdi. Her biri ayrı değer olan hocalarımıza ve pozitifiz üyelerine sonsuz teşekkürler ve saygılar.

  • Harika bir eğitimdi iyi ki varsınız

  • Diğer illerdeki HIV pozitifler ile buluşmamıza vesile olduğunuz için tekrar tekrar çok teşekkür ederiz.

TEŞEKKÜR


Başta, eğitime gelerek günümüzü güzelleştiren HIV pozitif dostlarımız olmak üzere;


Bütün gününü HIV ile yaşayanlara ayıran ve kıymetli bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Deniz Gökengin'e,


Engin hukuk bilgisi ile güç veren değerli dostumuz Av. Oktay Cerit'e,


Oturumlarda sağladığı katkılar kadar eğlenceli yorumlarıyla herkesi güldüren ve sabah ikramı başta olmak üzere, tüm gün bizlere sık sık taze çay demleyen sevgili Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu’ya,


Projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alan Çiğdem Şimşek ve Önder Bora'ya,

Bize kapılarını açan Ege Üniversitesi HIV/AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAUM)’a

İzmir’de HIV pozitifler ile buluşmamıza olanak sağlayan Gilead - 'Hayat Bulan Fikirler'e


çok teşekkür ederiz…

Sağdan sola: Önder Bora, Prof. Dr. Deniz Gökengin, Çiğdem Şimşek, Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu


Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page