top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Bu Restoranın 14 Aşçısı HIV Pozitif


Geçtiğimiz yıl Kanada’da HIV ile ilişkili damgalamaya yönelik anlamlı bir etkinlik gerçekleştirilmişti. Bu yazımızda bu etkinliğin detaylarını okuyacak ve HIV ile yaşayan bireylerin damgalanmasının nasıl aşılabileceğine dair güzel mesajlar alacaksınız. Bu lokantanın menüsünde stigma yani damgalama yok. #SmashStigma = #DamgalamayıYoket


İşte damgalamayı yok etmenin bir yolu: Tüm aşçıların HIV+ olduğu bir restoran açmak. Toronto AIDS hizmeti sağlayan bir birim olan Casey House, bu hafta June’s HIV + Eatery adlı iki günlük bir etkinlik düzenledi. Bu çaba, HIV konusunda farkındalığı arttırmak için yeni kampanyasının bir parçası. Bu kampanyanın ismi “Ekmeği Böl Damgalamayı Yok et”. Casey House’tan yapılan basın açıklamasına göre, Fidel Gastro'nun baş aşçısı Matt Basile, bu etkinlikte aşçı olarak 14 HIV pozitif bireyi eğitti.


Casey House’dan hizmet alan Kenneth Poon, basın açıklamasında, “HIV ve AIDS ile ilgili damgalanma hala çok gerçek, şehirlerdeki, ülkelerdeki ve tüm dünyadaki birçok hastayı toplumdan dışlıyor” dedi. “Engelleri cesaretle aşmak, hissettiğim dışlanmayı sona erdirmek ve farklılıkları hissetmeye devam etmek için, bu 14 HIV pozitif aşçı grubunun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Casey House'da aldığım şefkatli bakım sayesinde, en karanlık günleri geride bıraktım ve bugün buradayım, HIV ile yaşayan başkalarına yardım ediyorum. ”

Doğumunda HIV ile dünyaya gelen Aşçı Muluba Habanyama, The Guardian'a yaptığı açıklamada, bir öğretmeni tarafından herkes bardak kullanırken kendisinin kağıt bardaktan içmeye zorlandığında yaşadığı damgalanma’yı anlattı. Etkinlikle ilgili makalede yer alan diğer aşılar da, kendilerine yapılan stigmayı (damgalanmayı) anlattı.

Kaynak: poz.com

Stigma (Damgalama, Etiketleme) Nedir?

Stigma, kelime anlamı olarak; yara izi, leke, kişiyi işaretleyen bir utanç ve aşağılama işaretini ifade etmektedir. Diğer taraftan stigma, bir kişi veya grup için utanılması gereken durumun varlığı veya normal dışılığı ya da herhangi bir özelliği ile diğer bireylerden farklılığı olan ve bu nedenle suçlayıcı, kurban edici yaklaşım ve tutuma maruz kalma durumunu yansıtır.

62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page