top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Bulaşmayı Önleme Yolları



HIV bulaşını tamamen önleyen bir ilaç ya da aşı henüz geliştirilememiş olsa da aşağıdaki yollarla HIV bulaşının önüne geçilebilmektedir.


Test Yaptırın:

Pek çok kişi HIV ile enfekte olduğu halde test yaptırmadığı için durumu hakkında bilgi sahibi değildir. Test yaptırmak hem sizin sağlığınızı hem de başkalarının sağlığını korumaya yardımcı olur. Testler ve bu testleri nerede yaptırabileceğinize ilişkin detaylı bilgi için tıklayın.


Güvenli Cinsel İlişkiye Girin:

Cinsel sıvıların mukoza bölgeleriyle temasını önlemek için her ilişkinizde mutlaka kondom kullanın. Kondomun yırtılma riskini azaltmak için de kayganlaştırıcı kullanmanız tavsiye olunur. Kondom doğru kullanıldığında HIV bulaşını önler. Güvenli cinsel ilişki hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.


Temas Öncesi Profilaksi Kullanın (PREP):

HIV negatif bireylerin her gün aldıkları bir hap ile HIV bulaşı büyük ölçüde önlenebilmektedir. Bazı ülkelerde bu ilacın ücretsiz temini mümkündür fakat ülkemiz için bu durum geçerli değildir. PREP’in kondom ile birlikte kullanılması önerilmektedir. PREP ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın.


HIV Tedavisine Başlayın:

HIV tedavisi HIV pozitif kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilmesine olanak verdiği gibi aynı zamanda HIV bulaşının önlenmesinde de çok etkilidir. HIV tedavisi ile virüs baskılanarak kanda ve genital sıvılardaki miktarı minimum düzeye indirilir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar tedavi altında ve viral yükü saptanamayacak düzeyde olan HIV pozitiflerin cinsel ilişki ile HIV'i bulaştırmadığını göstermiştir. Tedaviyle HIV Bulaşını Önleme başlıklı yazımızdan daha geniş bilgi alabilirsiniz. HIV tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye de bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Ortak Şırınga Kullanmayın:

Eğer damar içi madde kullanıyorsanız iğne, şırınga ya da diğer kullandığınız aparatları başkalarıyla asla paylaşmayın. Kullanılmamış enjeksiyon malzemesi bulma şansınız yoksa kullanılmış olan malzemeleri su ve çamaşır suyu ile dezenfekte edin. Güvenli enjeksiyon hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.


Anneden Bebeğe Bulaşmayı Önleme:

Gebelikte ve hatta gebe kalmadan önce HIV testi yaptırılmalıdır. Kadının HIV pozitif olması durumunda hem kendisine hem de doğum sonrası bebeğe uygulanacak tedaviler ile gebe kadından bebeğe HIV bulaşı riski %1’in altına indirilmektedir. Anneden bebeğe bulaş ve bulaşın önlenmesi konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayın.


Temas Sonrası Profilaksi Kullanın (PEP):

PEP, HIV bulaşı açısından riskli bir durumun hemen sonrasında ve genellikle 4 hafta süreli uygulanan bir ilaç tedavisidir.

58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page