top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Dünya Kadınlar Günü 2024: 'Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın'.

Kadınların daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle başlayan Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uluslararası bir gün olarak ilan edilen günün bu yılki teması: 'Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın'.


Kadınların sağlıklarını koruma haklarının korunması çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 6 Mart 2024 tarihinde yayımladığı basın bildirisinde Dünya’nın Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin bir parçası olan cinsiyet, eşitlik ve HIV hedeflerine ulaşma yolundan çok uzakta olduğuna dikkat çekti.

 

Mevcut ilerleme hızıyla, çocuk evliliklerinin sona erdirilmesi tahminen 300 yıl, kadınların işyerinde güç ve liderlik pozisyonlarında eşit temsil edilmesi 140 yıl ve ulusal parlamentolarda eşit temsile ulaşılması 47 yıl alacağına da vurgu yaptı.

 

Ayrıca dünya çapında her saat başı en az beş kadın veya kız çocuğu kendi ailesinden biri tarafından öldürüldüğünün, Dünya çapında her üç kadından birinin cinsel veya toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığının altını çizdi.

 

HIV odağında Kadınlar

 

UNAIDS Küresel HIV verilerine göre 2022 itibariyle Dünya genelinde 39 milyon kişi HIV ile yaşıyor. Tüm HIV ile yaşayan insanların yüzde 53'ü kadınlar ve kız çocukları. 2022 yılında 1,3 milyon kişi HIV enfeksiyonunu yeni edinmişken, bunların %46'sını kadınlar ve kızlar oluşturdu.

2022 yılında ergen kızların ve genç kadınların (15-24 yaş arası) HIV'le enfekte olma olasılığı erkek akranlarına göre üç kat daha fazla. Yine 2022 yılında dünya çapında her hafta 4000 ergen kız ve 15-24 yaş arası genç kadın HIV ile enfekte oldu. 


Dünya Kadınlar Günü nedir?

 

Dünya Kadınlar Günü ilk olarak, 8 Mart 1857 tarihinde 40.000 dokuma işçisi kadının daha iyi ücret ve daha kısa çalışma saatleri talep ettiği grevle başladı. Polisin işçileri fabrikaya kitlemesin ardından çıkan yangında yüzü aşkın işçi yaşamını yitirdi. Yapılan protestolarla birlikte hareket dünya çapında kadın haklarını savunmak için kısa zamanda genişledi.

 

Bu önemli gün, Birleşmiş Milletler’in 1977'de gerçekleştirdiği Genel Kurul’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ olarak resmiyet kazandı. Dünya Kadınlar Günü kısa zamanda ekonomik, kültürel, politik ve sosyal nedenleri savunan kadınların başarısını vurgulayan küresel bir kutlama oldu.

 

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak 1921 tarihinde kutlanmaya başlanmıştır. 1980 darbesi döneminde dört yıl ara verilmesinin ardından, 1984’ten itibaren tekrar kutlanmaya devam etti. Her yıl daha da geniş kitlelere ulaşarak kutlanmaya devam etmektedir.

 

Her yıl olduğu gibi 8 Mart Günü toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması için kadınların sorunlarına dikkat çekiliyor.

69 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page