top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Hacettepe HIV/AIDS Günleri-10’da HIV Pozitifleri Anlattık

Türkiye'de HIV’in hızla yayılması ve tanı alanların da artması nedeniyle artık her enfeksiyon hastalıkları uzmanı HIV takibi ve tedavisi yapmakta. Bu nedenle öncelikle asistan hekimler başta olmak üzere, HIV alanında çalışan enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının bilgilerinin tazelenmesi amacıyla, Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) yer yıl ‘HIV/AIDS GÜNLERİ’ düzenlenmekte.

Bu yıl onuncusu düzenlenen “HACETTEPE HIV/AIDS GÜNLERİ-10” 25-27 Ocak 2023 tarihleri arasında Ankara, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi A3 Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.


Kursa Diyarbakır, Urfa, Sivas, Çanakkale, Eskişehir, İzmir, İstanbul ve Ankara’dan toplam 20 enfeksiyon hastalıkları hekimi katıldı.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Deniz Demiryürek’in hoş geldiniz mesajının ardından, HATAM müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal açılış konuşmasını yaptı. HATAM müdür yardımcısı Dr. Aygen Tümer, kursa girişi yaptıktan sonra sözü Pozitif-iz Derneği temsilcisi Çiğdem Şimşek’e verdi.


Şimşek, yaptığı ‘HIV Yolculuğu’’ sunumunda önce Pozitif-iz Derneği’ni ve çalışmalarını anlattı. Ardından HIV ile yaşayanların ilk tanı anında hissettikleri şok ve travmanın etkilerini paylaştı. İlk basamakta yer alan hekimlerin tanıyı nasıl ve hangi sözlerle açıkladığının HIV’i kabul etmekte hayati önemi olduğunun altını çizdi.

HIV’in sadece tanı alan kişiyi değil, onunla birlikte o sürece eşlik eden (anne/baba/çocuk/kardeş/eş-partner/arkadaş…vs) herkesin etkilendiğini, bu nedenle de hepsinin birlikte ‘HIV ile yaşayanlar’ olarak tanımlandığını belirtti.


HIV’in hem doğru terminoloji hem de şiddetsiz bir dil ile anlatılmasının, HIV ile yaşayanların üstündeki olumsuz etkiyi azaltmada ve önyargıları ortadan kaldırmada son derece önemli olduğunu ekledi. Şimşek şu sözleriyle birkaç örnek verdi; “HIV pozitifleri tanımlarken ‘HIV’li – AIDS’li – HIV hastası’ gibi söylemler yerine sadece ‘HIV ile yaşayan kişi’ demek yeterlidir. Öte yandan HIV pozitifler ve diğer sağlıklı / normal insanlar’ diye bir ayrım yoktur. HIV pozitifler de sağlıklıdır ve normaldir.”


Şimşek konuşmasının devamında, HIV’in tanı ve takibinde multidisipliner yaklaşımın (hasta, hekim ve diğer sağlık çalışanları işbirliğinin) önemine dikkat çekti. Bilimde çok başarılı bir noktaya gelindiğini, ancak damgalanma ve ayrımcılıkların devam ettiğini ve bunun da kişilerin tedaviye uyumdaki başarısını etkilediğini kaydetti.


Yoğun çalışan ve çok kısa süre içerisinde pek çok hasta bakmak zorunda kalan hekimlere de şu sözlerle seslenerek konuşmasını tamamladı; ‘takibini yaptığınız HIV pozitif kişileri bize güvenle yönlendirebilirsiniz. Bir HIV pozitiftin yaşamını normalleştirebilmesi için, kendi gibi HIV ile yaşayan ve bunu hayatının bir kenarına almış akranını görmek çok etkilidir. Bir kişiye sabaha kadar HIV anlatılabilir, ancak karşısında ‘ben şu kadar yıldır HIV ile yaşıyorum’ diyen bir akranını gördüğü anki kadar etkiyi yaratamazlar. Bu nedenle akran danışmanlığı çok önemlidir.”


Kursun geri kalan programında ‘Cinsel Kimlik Çeşitliliği’, Antiretroviral Tedavi, ART’ye İmmünolojik Ve Virolojik Yanıt & Yanıtsızlık, Antiretroviral Tedavi: Etkileşimlerden – Deprescrıbıng’e, HIV Tanı ve Tedavisinde Kullanılan Testler, HIV ile Yaşayan Bireylerin Nöroradyolojik ve Psikiyatrik Değerlendirilmesi, HIV ile Yaş Alma, Klinisyen Bakışı ile İlaç Direnç Testlerinin Yorumlanması, Olgularla ART Dirençli Kişinin Yönetimi, HIV ile Yaşayan Kişilerde CMV İnfeksiyonu ve olgu sunumları yapıldı.


Davetleri için başta Doç. Dr. Ahmet Çağkan İnkaya ve Dr. Aygen Tümer olmak üzere HATAM’a çok teşekkür ederiz.


Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page