top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

'Hayat Bulan Fikirler' tarafından 2 projemiz ödüllendirildi.

Gilead Sciences Türkiye’nin 7.sini düzenlediği ‘Hayat Bulan Fikirler Ödül Programı’nda Pozitif-iz Derneği'nin 2 projesi ödül fonu almaya hak kazandı.


23 Ekim 2019 tarihinde, Swissotel The Bosphours’ da gerçekleşen törende 22 bilimsel projeden 4’ünün, 11 sosyal sorumluluk projesinden ise 4 projenin desteklendiği aktarıldı.


Açılış konuşmasını yapan Gilead Sciences Avustralya, Kanada, Avrupa Medikal İlişkiler Başkan Yardımcısı Michael Elliott, HIV alanında geliştirdikleri ilaçlar ile HIV enfeksiyonunu kronik bir sağlık durumuna dönüştürmeyi başardıklarına dikkat çekti. Elliot sözlerine şöyle devam etti;


“HIV’in tamamen yok edilebilmesi için ilaç geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Bugün dünyada on üç milyondan fazla kişi HIV alanında Gilead tedavilerini kullanıyor. Gilead olarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Sadece medikal anlamda değil sosyal olarak da bu hastalıkların tedavisi için yardımlarımız ve desteklerimiz sürüyor.” dedi.


Pozitif-iz Derneği temsilcileri projelerini basına tanıttı.


Bilimsel projelerin paylaşılmasının ardından sosyal projelerin sunumlarına geçildi. Pozitif-iz Derneği olarak hak kazanan “Sağlık Hizmeti Sağlayıcısı Öğrencilerinde Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Farkındalık Geliştirme Projesi”ni sunmak üzere Çiğdem Şimşek sahneye davet edildi. Ödülü teslim aldıktan sonra Şimşek Dernek tanıtımını yaparak konuşmasına başladı. 3 şehirde; tıp, diş hekimliği ve hemşirelik fakültelerinde yürütülecek olan projeyi şu sözlerle özetledi;


“HIV ile yaşayan insanlar hayatın her alanında yanlış ve eksik bilgilerden dolayı ayrımcılık ve damgalanmaya maruz kalabiliyorlar. Geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmalarda, bu kişilerin en çok sağlık kuruluşlarında ve sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından ayrımcılığa uğradıklarını gördük. Yaşanan ihlaller HIV pozitiflerin en temel hakları olan tedavi olanaklarına ulaşamamalarına, hatta tedaviyi ret etmelerine neden olmaktadır.” dedi.


Şimşek, alanda yaşanan hak ihlallerine ve daha önce yapılan bilgi – tutum ölçeklendirme çalışmalarından örnekler vererek konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Sağlık çalışanlarında HIV pozitif hastaya yaklaşım farkındalığının daha öğrencilik yıllarında yaratılması, mesleki hayatlarında hastalarına hiçbir enfeksiyon ayrımı yapmaksızın eşit olarak yaklaşmalarına olanak tanıyacaktır. Bu da alanda yaşanan damgalanma ve ayrımcılıkların engellenmesini sağlayacaktır.”

Pozitif-iz Derneği’nin destek almaya hak kazanan “LGBTİ+ Bireyler için HIV Test ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi”ni sunmak üzere Tekin Tutar sahneye davet edildi. Ödülünü teslim alan Tutar, proje detaylarını aktarmak üzere kürsüye geçti.


Yapılan matematiksel modellemelerde Türkiye’de tanı alan kişilerin haricinde, yaklaşık 50.000 kişinin HIV ile enfekte olduğunu ancak bunların durumlarından haberdar olmadıklarına değinen Tutar, sunumuna şu cümlelerle devam etti; “Ülkemizde risk altındaki kilit toplumlar yeterince tanımlanmamıştır ve dolayısı ile bunlara yönelik yeterince test yapılmamaktadır. Öte yandan insanların anonim ve ücretsiz hizmet alabilecekleri HIV Danışmanlık ve Test Merkezleri yetersizdir.


Tüm bu nedenlerle İstanbul’da yürüteceğimiz çalışma kapsamında, LGBTİ+ grubundaki kişilere güven içinde hissedebilecekleri anonim, hızlı ve ücretsiz test imkanı yaratmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte HIV tanısı alan kişilerin, test aşamasından itibaren destek ve danışmanlık hizmetleri almalarını sağlayarak sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.


Kişilerin daha erken dönemde tanı almasını, tedavi ve destek hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlayarak hem onların hem de toplumun sağlığının korunmasına katkı sağlanacağının altını çizen Tutar konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Erken tanı ve tedavi HIV yayılımını önlemenin en etkili yoludur. Çünkü tedavi ile belirlenemeyen düzeye inen HIV, cinsel yolla başkalarına bulaşmaz. LGBTİ+ bireylerin hafta sonu HIV test ve danışmanlık hizmeti alabilmesinin önünü açan proje sonraki benzer projelere örnek teşkil edecektir.”


*Gilead Sciences Hakkında

Gilead Sciences, karşılanmamış tıbbi ihtiyaç alanlarında yenilikçi tedavileri keşfeden, geliştiren ve kullanıma sunan bir şirkettir. Misyonu, hayatı tehdit eden hastalıklara tedavi geliştirmektir. Genel merkezi California/ABD’de yer alan Gilead Sciences dünya çapında 35'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. www.gilead.com

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page