top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV Belirtileri


HIV ile enfekte olan her kişide belirti oluşmayabilir ya da belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle belirtileri değerlendirip tanı koymaya çalışmak yerine HIV pozitif olup olmadığınızı öğrenmek için HIV testi yaptırmalısınız.


Eğer HIV pozitifseniz, bunun HIV testi ile belirlenmesi, tedavi almanız ve sağlıklı kalmanız adına büyük önem taşımaktadır.

Pek çok kişide HIV ile enfekte olduktan kısa bir süre sonra grip benzeri belirtiler görülür. Vücudun HIV’e karşı antikor geliştirdiği (serokonversiyon) dönemde görülen bu belirtiler kısa süre sonra ortadan kaybolur. Genellikle ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde büyüme, halsizlik ve ciltte kızarıklıklar görülebilir.


Bazı kişilerde bu belirtiler çok hafit seyredebilir ve kişiler bu süreci hastalığı fark etmeden geçirebilir. Bazıları hafif bir grip geçirdiğini düşünür ya da bazıları hastalığı daha şiddetli yaşayarak bu süreçte doktora gitmek durumunda kalır. Belirtiler pek çok hastalıkla ortak olduğundan doktora gidilse dahi genellikle HIV testi yapmak akla gelmeyebilir ve tanı konulamayabilir.

102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page