top of page
Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV için “Cesurum Hayata”

HIV’in doğru ve güncel bilgiyle bilinirliğinin arttırılması amacıyla faaliyet gösteren ‘Birlikte HIV’den Güçlüyüz’ platformu olarak ‘Cesurum Hayata’ farkındalık kampanyasında yer aldık. Düzenli HIV testi yaptırılması ve erken tanı ile tedavinin önemine vurgu yapılan etkinlikte hem panelist olarak yer aldık, hem de cesaret hikayelerimizle ilham olduk.


Gilead Türkiye'nin destekleriyle hayata geçen ve paydaşı olduğumuz “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformu ile yepyeni bir kampanyaya imza attık.


Dünya AIDS Günü kapsamında düzenlenen ‘Cesurum Hayata’ farkındalık kampanyası 29 Kasım 2021 Pazartesi günü, destek veren tüm kurum ve paydaşların katılımıyla İstanbul, Fişekhane’de gerçekleştirilen lansman gecesinde tanıtıldı.


Türkiye’de HIV alanında azim ve cesaretle çalışan sağlık profesyonelleri ve aktivistleri kutlamak amacıyla düzenlenen ‘Cesurum Hayata’ farkındalık kampanyası gecesinde, HIV testinin, tanının ve tedaviye erişimin önemine dikkat çekildi.

Armağan Çağlayan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen gecenin açılış konuşmasını Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin yaptı. Girgin; “Gilead, 33 yıldır dünyada HIV ile yaşayan insanların sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için tedaviler geliştiriyor. Dünyanın her yerinde Sivil Toplum Kuruluşları’yla, devletlerle, sağlık kurumlarıyla birlikte HIV ile enfekte kişilerin hayatlarını daha iyi devam ettirmesi için bilinçlendirme ve farkındalık kampanyaları yürütüyor.” dedi.


FARKINDALIK PANELİ


Armağan Çağlayan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Prof. Dr. Serhat Ünal (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı), Prof. Dr. Volkan Korten (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı), Önder Bora (Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı) ve Canberk Harmancı (Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi) konuşmacı oldu.

HIV enfeksiyonunun klinik seyri hakkında bilgilendirmeler yapan Prof. Dr. Serhat Ünal, konuşmasında “Kişiler, şüpheli davranışları olduğunda rutin olarak teste yönelmelidir. HIV’den muaf kimse yoktur, herkese bulaşabilir.” diyerek HIV’e yönelik önyargıların test yaptırmanın önünde engel olduğunu vurguladı.


Prof. Dr. Volkan Korten ise UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı)’nın 95-95-95 küresel hedeflerinden ve ülke olarak bu hedeflerin neresinde olduğumuzdan bahsetti. “Teste giden kişi sayısı gelişmiş ülkelerde % 80’lerde, bizde ise bu oran % 40’larda. Bu da HIV ile mücadele açısından bir sıkıntı teşkil ediyor. Ülkemizin en büyük sorunu, enfekte olan kişilere ulaşamıyor ve teste yönlendiremiyor oluşumuz. İnsanlar test yaptırmaktan korkuyor.’ dedi.


HIV testinin ve erken tanının önemine değinen Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Bora, test yaptırılabilecek yerlerin bilgisini paylaştı. Dernek olarak yürütülen, anonim ve ücretsiz olarak test yaptırma imkânı sunan ‘HIV Testi ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi’nden de bahsetti. Bora, sözlerine şöyle devam etti; “HIV tanısı almak çok önemli. Çünkü HIV, tedavisi olan bir enfeksiyon. Ancak tanı alınmadığı ve tedavi edilmediği zaman ağır sonuçları olabiliyor. Hiç kimse test yaptırmaktan çekinmesin. Günümüzde başarılı ilaç seçenekleri sayesinde HIV ile yaşayan kişiler herkes gibi sağlıklı ve uzun bir ömür sürdürebiliyor. Çalışabiliyor, evlenebiliyor ve enfekte olmayan bebek sahibi olabiliyor. Hayatın her alanında var olmaya devam edebiliyorlar.”

Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Harmancı ise şunları söyledi: “Partnerinizin kim olduğunun bir önemi olmaksızın korunmasız tüm cinsel ilişkiler HIV ile karşılaşmanıza neden olabilir. Tanı alıp doğru tedaviye ulaşmanız hayatınızı hiç değiştirmeden sağlıkla yaşamanızın anahtarı olacaktır.”


CESARET HİKÂYELERİMİZİ PAYLAŞTIK


Çekimleri daha önceden gerçekleştirilen ve Armağan Çağlayan’ın, enfeksiyon hastalıkları hekimi Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu’nun, Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek’in ve Pozitif Yaşam Derneği sosyal hizmet uzmanı Mehmetcan Yazıcıoğlu’nun yer aldığı ‘Cesaret Hikayeleri’ videoları, lansman gecesinde tüm katılımcılar ile birlikte izlendi.

‘Değişim istiyorsak, bunun bir parçası olmalıyız.’ diyen Çiğdem Şimşek, HIV alanında farkındalık ve savunuculuk yapmasına neden olan şeyin; HIV ile yaşayan insanların maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin olduğunu belirtti. Şimşek, “HIV’e ve HIV ile yaşayan insanlara yönelik var olan damgalama ve ayrımcılıkları engellemek için ben de ‘cesurum hayata’ diyorum.” dedi ve kendisine cesaret veren insanların hikayelerini paylaştı.


‘CESARET TESTİ’NE KATILDIK


Lansman gecesi, sorularını Armağan Çağlayan’ın yönelttiği ‘Cesaret Testi’ ile devam etti. Sırasıyla, Prof. Dr. Fehmi Tabak, Prof. Özlem Altıntaş Aydın, Çiğdem Şimşek ve Canberk Harmancı cesaret testine katıldı. Çağlayan, katılımcılara onları en çok zorlayan ve gururlandıran anları, neden HIV alanında çalışmak istediklerini sordu.


Armağan Çağlayan’ın “Farz edelim ki bana HIV tanısı kondu. Ben de sizin kuruma geldim. Bana ilk ne söylersin?” sorusuna Çiğdem Şimşek’in verdiği ‘Yalnız değilsin. Biz yanındayız!’ cevabı salonda alkışlarla karşılandı.


MİNİ KONSER


Rap şarkıcısı Tankurt Manas'ın, 2020 yılında “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” platformunun sosyal sorumluluk projesi kapsamında yayınladığı 'Test' şarkısı başta olmak üzere verdiği mini konser ile katılımcıları coşturdu.


+ Canlı Yayınlanan etkinliğin kaydını çok yakında 'Birlikte HIV'den Güçlüyüz' Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

228 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page