top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

“HIV İle Yaşayan Bireyler Karar Alma Süreçlerinin Her Aşamasında Olmalıdır”

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2021

GIPA/MIPA Prensipleri Nedir?


Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), HIV mücadelesinde HIV ile yaşayan bireylerin hayatın her alanına aktif katılımını teşvik etmek amacıyla GIPA (Greater Involvement of People with HIV/AIDS / HIV ile Yaşayan Bireylerin Daha Fazla Katılımı) Prensiplerini 1994 yılında benimseyerek bu prensiplere resmiyet kazandırdı.


“Yaşanan kişisel deneyimler HIV ile mücadele sürecini şekillendirmeli” düşüncesi ilk kez 1983 yılında Denver’da, HIV ile yaşayan bireyler tarafından dile getirildi. Ardından, GIPA Prensipleri HIV ile yaşayan bireylerin hayatın her alanına daha çok katılımını, her alanda desteklemeyi ve siyasi, hukuki ve sosyal destekleyici yapıların kurulmasını 42 ülkenin kabul etmesiyle 1994 yılında Paris AIDS Zirvesi’nde resmiyet kazanmış oldu.

GIPA Prensipleri zamanla MIPA (Meaningful Involvement of People living with HIV / HIV ile Yaşayan İnsanların Anlamlı Katılımı) olarak gelişti.

Bu zamandan sonra GIPA/MIPA (Greater / Meaningful Involvement of People Living with HIV / HIV ile Yaşayan Bireylerin Daha Fazla / Anlamlı Katılımı) olarak kullanılmaya başlandı.

GIPA/MIPA Prensipleri; HIV ile yaşayan bireylerin her türlü ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde, kendi hayatlarını etkileyecek karar alma süreçlerinin her aşamasında olmasının bir hak olduğunu savunan bir ilkedir.

GIPA/MIPA; HIV ile mücadelesinin kalitesini ve etkililiğini arttırmayı da amaçlamaktadır Aynı zamanda ilerleme ve sürdürülebilirlik açısından da hayati bir öneme sahiptir. Öte yandan HIV ile yaşayan bireylerin eşit ortaklar olarak görülmesini sağlamak ve HIV ile yaşamayan “hizmet sunanlar” ile HIV ile yaşayan “hizmet alıcılar” gibi basite indirgenmiş ve yanlış varsayımların kırılmasını da hedefliyor.

GIPA/MIPA Prensipleri ayrıca; aday seçim süreçlerinin kapsayıcı, şeffaf ve demokratik olması gerektiğinin de altını çiziyor. Ayrıca, fon sağlama önceliklerinin geliştirilmesinde ve HIV programlarının karar aşamasında, tasarımında, uygulanmasında, denetlenmesinde ve değerlendirilmesinde en başından beri HIV ile yaşayan bireylerin müdahil olmasının önemini vurguluyor. Ayrıca “Önleme, tedavi, bakım ve destek hizmetlerine küresel çapta erişim sağlanması amacını gerçekleştirmek için ülkelerin HIV/AIDS politikalarının kapsamı artarken HIV ile yaşayan bireylerin katılımına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu” belirtiyor.


Yararlanılan kaynaklar:

Çeviriyi yapan gönüllümüz Burak Güzel’e çok teşekkür ederiz.


129 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page