top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

"HIV İle Yaşayanlara Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi" Yaptık

"HIV ile yaşayanlara yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi"mizi 10 Kasım 2019 Pazar günü, Dernek ofisimizde gerçekleştirdik. Dernek öz kaynakları ile düzenlediğimiz eğitime 23 kişi katılım gösterdi.


Açılış konuşması ve tanışmanın ardından, eğitim antlaşmamızı oluşturduk. Günün ilk yarısında Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Arzu Doğru bizlere HIVin sağlık boyutu üzerine sunum yaptı. Anlatımına HIV ile ilgi arama motorlarında çıkan kaynaklar üzerine gözlemlerini aktararak başladı. Ardından tedavi ve klinik süreçlerini, bulaş/bulamama yollarını, dünya geneli rakamları ve Belirlenemeyen = Bulaşmayan kriterlerini paylaştı.


Eğitimin ikinci sunumunu Yasin Erkaymaz 'HIV ve Bürokratik İşlemler' üzerine yaptı. Genel sağlık sigortasına başvuru, sigorta dışı hallerde sağlık hakkından yararlanma, askerlik ve medula sistemi gibi başlıklarda bilgilendirmelerde burundu.


Öğle yemeğinden sonra ısınma oyunumuz ile eğitimin ikinci bölümüne geçtik.

"HIV'i nasıl konuşuruz?" sunum ile Çiğdem Şimşek, öncelikle HIV ve AIDS’in doğru terminoloji ile konuşulmasının önemini anlattı. Ayrıca bulaş /bulaşmama yollarında cinsel kimlik veya yönelim üzerinden değil, ilişki biçimi açısından korunmalı veya korunmasız olarak değinilmesine dikkat çekti. Şiddetsiz anlatıma örnekler verdikten sonra toplumsal cinsiyet söylemlerine ilişkin hatırlatmalar bulundu.


Avukat Habibe Yılmaz Kayar interaktif olarak yaptığı sunumunda, HIV pozitiflerin sahip oldukları hakları nasıl ve hangi yollarla talep edebilecekleri üzerine bilgilendirmelerde bulundu. Katılımcıların yaşadıkları ihlaller üzerinden örneklemeler yaparak hukuki süreçleri anlattı.


Eğitimin son bölümünde Tekin Tutar "HIV Aktivizmi" sunumunu yaptı. HIV'in ilk çıktığı yıllardan bu yana dünyada ve ülkemizde yaşanan ayrımcılıklara örnekler vererek, yapılan aktivizim çalışmaları ile günümüzde gelinen noktaya işaret etti. Pozitif-iz Derneği olarak yaptığımız savunuculuk çalışmalarını paylaşarak konuşmasını tamamladı.



Gün sonunda anonim olarak aldığımız geri bildirim formları, katılımcıların eğitimden yaralandığını ve memnun ayrıldığını gösterdi. Bizim için de çok keyifli ve verimli bir eğitim oldu. Güzel enerjileri ile eğitimimize katılan HIV pozitif katılımcılara, destek olmak için gelen gönüllülerimize ve bize kıymetli zamanlarını ayrılan uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page