top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi

Süresi : 6 ay / 20 Ocak - 27 Mart 2023

Destekçi : Gilead Sciences /Hayat Bulan Fikirler Destek Programından ödüllü proje

Amaç ve Hedef ve Yöntem :


20 Ocak - 27 Mart 2023 tarihleri arasında yürütülen proje ile; özellikle HIV tanısını yeni alan kişilerin akran danışmanlığı gereksimlerini karşılayarak, HIV ile yaşamlarını normalleştirmeleri ve HIV’in her yönü ile ilgili kapasitelerinin arttırılması amaçlandı. Çalışma sonunda, HIV statüleriyle barışık, akranlarına rol model oluşturabilecek, akran danışmanlığı ve vaka takibi yapabilecek kişilerin yetiştirilmesi hedeflendi.


Türkiye’de İstanbul’dan sonra HIV epidemisinin en yoğun görüldüğü 2 şehir olan İzmir ve Ankara’da 1’er günlük toplamda 2 eğitim yapıldı. Proje süresince 40 HIV pozitifin bu eğitimlere katılması hedeflendi.


Eğitmen kadrosu, uzun yıllardır HIV alanında çalışan ve belli bir tecrübeye sahip uzmanlardan oluşturuldu. Eğitim modülleri; HIV’in tıbbi, hukuki ve diğer sosyal boyutlarıyla ilgili HIV ile

HIV ile yaşayan kişilerin merak ettiklerini rahatça sorabilecekleri şekilde, interaktif olarak tasarlandı. Böylece hem bilgilenme hem de kendi deneyimlerini paylaşma fırsatını bulmaları sağlandı.


Eğitimlerde, HIV pozitif kişilere akran danışmanlığı ilkeleri ve iletişim teknikleri de aktarıldı. Böylelikle, eğitim almış kişilerin hem enfeksiyona dair çok bileşenli bilgiye sahip olmaları hem de akran danışmanlığı vermeye ve vaka yönetmeye hazır hale gelmeleri hedeflendi.


Çıktılar: 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem nedeniyle, başvurularını iptal etmek zorunda kalanlar oldu.


Toplamda 40 HIV pozitif kişiye eğitim verilmesi hedeflenmiş olmakla birlikte, İzmir’de 13, Ankara’da 19 kişi olmak üzere toplam 32 kişi katılarak eğitimlerden yararlandı.


Katılımcıların neredeyse tamamı, psikoloji, beslenme, ilaç kullanımı, ilaç ve gıda etkileşimleri… vs gibi farklı konularda tekrar eğitimler yapılmasını talep etti


Proje Raporu : https://l24.im/hkISy


115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page