top of page

HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi-2

  • Yazarın fotoğrafı: POZİTİF İZ
    POZİTİF İZ
  • 15 Kas 2023
  • 2 dakikada okunur

Süresi : 4 ay /  - 2023

Destekçi : Gilead Sciences


Amaç, Hedef ve Yöntem

 

‘HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi-2’, 2022 yılında Hayat Bulan Fikirler Bağış Programı kapsamında birincilik ödülüne layık görülen ‘HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi’nin devamı olarak tasarlandı ve Gilead tarafından desteklendi.

 

Ekim–Kasım 2023 tarihleri arasında yürütülen proje ile; özellikle HIV tanısını yeni alan kişilerin akran danışmanlığı ihtiyaçlarının karşılanması, HIV ile yaşamlarını normalleştirmeleri ve HIV’in tıbbi, hukuki ve psiko-sosyal boyutlarına ilişkin kapasitelerinin artırılması amaçlandı.

 

Eğitmen kadrosu, uzun yıllardır HIV alanında çalışan ve alanda deneyim sahibi uzmanlardan oluşturuldu. Eğitim içeriği, ilk proje döngüsünü tamamlayıcı nitelikte planlandı. Bu kapsamda tıbbi bilgiler, hukuki haklar ve danışmanlık teknikleri başlıklarının yanı sıra; gıda ve ilaç etkileşimleri, psikoloji, kardiyoloji, beslenme, HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) gibi konulara da yer verildi.

 

Eğitimler, HIV ile yaşayan kişilerin merak ettikleri konuları rahatlıkla sorabilecekleri şekilde interaktif olarak tasarlandı. Katılımcıların hem bilgi edinmeleri hem de kendi deneyimlerini paylaşmaları teşvik edildi.

 

Çıktılar

 

Proje kapsamında;

 

  • 5 Kasım 2023 Pazar günü İzmir’de,

  • 19 Kasım 2023 Pazar günü Ankara’da olmak üzere iki şehirde birer tam gün eğitim gerçekleştirildi.

 

Toplam 30 HIV pozitif kişinin yararlanması hedeflenen eğitimlere; İzmir’de 13, Ankara’da 15 kişi olmak üzere toplam 28 kişi katıldı.


İzmir eğitimine Bodrum ve Manisa’dan, Ankara eğitimine ise Eskişehir, Kayseri ve Karabük’ten katılımcılar geldi. Ankara eğitimine katılan evli bir çift, günün dikkat çeken katılımcıları oldu.

 

Ankara eğitimine ayrıca, HIV alanında faaliyet gösteren ve öz örgütlenme niteliği taşıyan Pozitif Dayanışma ve Pozitif Alan temsilcileri de katıldı. Projenin ikinci ayağında yer alan bu katılımcılar ile HIV kesişimsel bir perspektifle ele alındı ve eğitim içeriği zenginleştirildi.

 

Her iki şehirdeki eğitimlere; projenin ilk döngüsüne katılan kişilerin yanı sıra yeni tanı almış HIV ile yaşayan kişiler de katılım sağladı.

 

Projenin ilk döngüsü 20 Ocak – 27 Mart 2023 tarihleri arasında 6 ay süreli olarak planlanmış, ancak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı. Devamı niteliğinde olan ve 4 ay süreli olarak planlanan bu ikinci proje de 2 ay içerisinde başarıyla tamamlandı.

 

Proje Raporu: BURADA

 

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page