top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV Testi ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi ve Akran Danışmanlığı Desteği Modülü -1

Süresi : 1 yıl / 18 Eylül 2021 – 18 Eylül 2022

Destekçi : Gilead Sciences "Hayata Pozitif Destek" Bağış Programı

Amaç ve Hedef ve Yöntem :


‘HIV Testi ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi’yle; başta ayrımcılık ve damgalanmaktan çekinen kişiler olmak üzere, toplum genelinde isteyen herkesin ücretsiz ve anonim olarak HIV testi yaptırmaları ve HIV durumlarından haberdar olmaları amaçlandı.


Kilit gruplar da dâhil olmak üzere HIV ile yaşayan, ancak henüz statüsünü bilmeyen herkesi odağına alan proje, sağlık güvencesi olmayan ve dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişilerin de HIV tanısı almasına yardımcı oldu.


İstanbul’da 18 Eylül 2021 – 18 Eylül 2022 tarihleri arasında 1 yıl süreyle yürütülmesi planlanan proje kapsamında 500 HIV testi yapılması hedeflendi.


‘HIV Testi ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi’ne Yönelik Akran Danışmanlığı Desteği Modülü Projesi’yle de; sonucu pozitif çıkan kişilerin anında akran desteği alarak tedaviye yönlendirilmeleri amaçlandı.


Proje 18 Eylül 2021 – 26 Ağustos 2022 tarihleri arasında İstanbul’da, özel bir laboratuvarda, cumartesi günleri, HIV1/2 Combo test çalışılarak yürütüldü.


Projenin diğer önemli bir ayağı ise yürütülen anonim anket çalışmasıdır. Teste gelen kişilerden rızaları dâhilinde alınan anonim verilerle bir değerlendirme çalışması yapıldı.


Çıktılar:


Hafta içi çalışan, riskli temasta bulunan ve test yaptırmaya vakit ayıramayan kişiler için uygulama günleri özellikle cumartesi olarak belirlendi. Hafta sonu test hizmeti seçeneğinin bulunması, bu kişiler için kolaylık ve teşvik edici oldu.


20 Ekim 2021 tarihinde yapılan ilk test ile 26 Ağustos 2022 arasında (10 ayda) toplam 336 kişiye HIV testi yapıldı. Bu tarihler arasında 33 kişinin (%9.8'inin) sonucu pozitif çıktı. Pozitif sonuç alan kişilere anında akran desteği verildi ve Dernek hizmetlerine yönlendirildi. Proje kapsamında teste gelenlere gönüllü katılım esası ile anonim bir anket uygulaması yapıldı. Anketi 278 kişi doldurdu. Çıktılar Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2023’de poster sunumu olarak kullanıldı.


33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page