top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

İstanbul Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi’ndeydik…

Yürütmekte olduğumuz “Sağlık Hizmeti Sağlayıcısı Öğrencilerinde Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında gerçekleştirdiğimiz seminerlerimiz devam ediyor.


14 Ocak 2020 tarihinde, İstanbul Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi 5.sınıf öğrencileri ile bir araya geldik. Yaklaşık 70 hekim adayının katıldığı seminerde; HIV ve AIDS’in farkı, evreleri, mevcut tedaviler, bulaş ve bulaşmama yolları, evrensel enfeksiyon kuralları, temas öncesi ile temas sonrası profilaksi ile test sürelerini anlattık. Ardından dünyadaki durumu, 90-90-90 küresel hedeflerini ve Türkiye’deki sayılar ile artış hızını paylaştık.



Tıbbi ve klinik verilerin yanı sıra HIV pozitiflerin yaşadığı damgalanma ve ayrımcılıkları da örneklerle aktardık. Sağlık çalışanlarının, hasta hakları bağlamında yükümlülüklerinin neler olduğunu, damgalama ve ayrımcılığın sağlık hizmetlerine erişimi nasıl etkilediğini de vurguladık.


Sunumu ilgiyle dinleyen öğrencilerin sorularını yanıtladık. Oturum sonrası gelen birkaç yorum ise şöyle; “Ben 5. sınıf tıp öğrencisiyim ve profilaksiyi ilk kez duyuyorum. Keşke bunu daha birinci sınıftayken öğrenmiş olsaydım.”, “Böyle oturumları daha fazla kişiye ulaştırabilmek için neler yapabiliriz”, “hangi merkezde HIV testi yaptırabilirsiniz demiştiniz?”, "Ben AIDS evresine gelen insanların kısa zaman sonra öleceğini sanıyordum.Herkes gibi sağlıklı yaşayabiliyorlarmış meğer"


Seminerin gerçekleşmesi için destek olan ve gerekli organizasyonu yapan değerli hocamız Porf. Dr. Selma Karabey’e çok teşekkür ederiz.


“Sağlık Hizmeti Sağlayıcısı Öğrencilerinde Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Farkındalık Geliştirme Projesi” Gilead Sciences Türkiye ‘Hayat Bulan Fikirler Bağış Programı tarafından desteklenmektedir. Projenin amacı; Türkiye’de üç büyük ilde Tıp Fakültesi, Diş Fakültesi ve Hemşirelik Fakültelerinde okuyan öğrencilerinin HIV ve AIDS hakkındaki bilgilerinin tazelenmesi ve bu öğrencilerin duyarlılık kazanması ile sağlık çalışanları arasında HIV ile yaşayanlara yönelik ayrımcılığın azaltılmasıdır.

81 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page