top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

PORSUK MYO’da “Hasta Hakları, Ayrımcılık ve Ötekileştirme” Konuşuldu

Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu bünyesinde ESTÜ 111 Gönüllülük Çalışmaları Dersi kapsamında 23 Mart 2021 günü “Hasta Hakları, Ayrımcılık ve Ötekileştirilme” webinarı düzenledi.

Akademisyen ve öğrencilerin katılım gösterdiği etkinlikte Pozitif-İz Derneği yetkilisi Önder Bora “Hasta Hakları, Ayrımcılık ve Ötekileştirilme” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Pozitif-İz Derneğinin hasta hakları konusunda çalışan bir dernek olduğunu belirten Önder Bora HIV/AIDS üzerinden günümüzde yaşanan hasta hakları ihlallerine dikkat çekti. Konuşmasında öncelikle HIV/AIDS hakkında bilgiler veren Bora bu konudaki tedavi gelişmelerini, ayrımcılık sorunlarını detaylı bir şekilde ele aldı.


Hasta hakları konusunda yaşanan başta hasta mahremiyeti, hastalık hakkında doğru bilgilenme ve hastanın uğradığı ayrımcılığa dikkat çeken Önder Bora “Hastalık ve hasta hakkında yanlış bilgi ve önyargıların hastalığın yayılmasına neden olduğunu görüyoruz. Hastanın özellikle mahremiyetinin korunması, tedaviye ulaşması konusunda büyük bir etken. Hastalığı ne olursa olsun insanlar önyargılardan dolayı tedavi konusunda isteksiz davranabiliyorlar. Önyargıların büyük bir kısmı gündelik hayatta kullandığımız dil vasıtası ile kendisini gösteriyor” dedi.


“Öncelikle Kullandığımız Dil Değişmeli”


COVID-19 Pandemisinin yaşandığı bu günlerde “COVID-19 ile ilgili olarak da hak ihlallerini görmekteyiz. COVID-19 ile enfekte olmuş kişilere olan tutumuzu değiştirmemiz gerekiyor. COVID-19 konusunda yaşanan tecrübeler hasta kişilerin ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını gösteriyor. Örneğin ‘COVID-19 testim temiz çıktı’ gibi bir ifade bile büyük bir ayrımcılık içermektedir. Bu sanki COVID-19 testi Pozitif çıkan insanları ‘kirli’ gibi göstermektedir. Bunun dışında COVID-19 hastasının mahremiyetinin korunmaması bireysel olarak şiddet olaylarına bile neden olabilir. Hastalıkla ile ilgili olarak kullanılan yanlış ifadeler, hastayı bir ‘kurban’ olarak gösteren kelimeler ve sıfatlar öncelikle hastanın psikolojisine zarar veriyor” dedi.

“Şiddet Sadece Hastane ile Sınırlı Değil”


Önder Bora çalışma alanı olan HIV/AIDS ile ilgili ayrımcılık ve şiddet konusunda çeşitli örnekler verdi. Hastaya uygulanan şiddetin sadece hastanede sınırlı kalmadığını dile getiren Bora, yaşamın her alanında eşit şartlara ulaşabilmek için hastalıkla mücadele edildiği kadar hastalık ayrımcılığı ile de mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.


“COVID-19 Önemli Bir Sınav”


Webinarda COVID-19’un HIV/AIDS’ten sonra gelen ikinci küresel pandemi olduğuna değinen Önder Bora, geçmişten edinilen deneyimin COVID-19 alanında da uygulandığını belirtti. Geçmişte hastaları tecrit etme, basın-yayın yolu ile haklarını ihlal etme, hastalığı “Canavarlaştırma” gibi büyük hataların yapıldığını sözlerine ekleyen Önder Bora “COVID-19 bu anlamda hepimiz için önemli bir sınav oluyor” dedi.


Hasta haklarının hukuki boyutunun da ele alındığı etkinlikte Türk Ceza Kanunu içerisinde konu ile ilgili olarak yer alan maddelere değinildi.


Katılımcıların sorularının yanıtlandığı etkinlik Pozitif-İz Derneği çalışanı Önder Bora’ya teşekkür belgesinin takdimi ile son buldu.


ESTÜ 111 Gönüllülük Çalışmaları Dersi gelecek haftalarda her alandan çeşitli konuşmacıları konuk ederek öğrencilerin başta ayrımcılık olmak üzere toplumumuzdaki dezavantajlı bireylerin yaşadığı sorunlara karşı farkındalık geliştirmesini ve çözüm önerileri sunmasını amaçlıyor.


136 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page