top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Sağlık Çalışanları HIV ile Yaşayan Herkesi B=B Hakkında Bilgilendirmeli

Sağlık çalışanları tüm HIV ile yaşayan bireyleri, viral yükleri belirlenemez olduğunda HIV’i cinsel partnerlerine aktaramayacakları konusunda bilgilendirmelidir. The Lancet dergisinde yayınlanan araştırma, U=U (Undetectable=Untransmittable) ya da Türkiye’de kullandığımız şekliyle B=B (Belirlenemeyen=Bulaşmayan) kampanyasını destekleyen oldukça kuvvetli verilere rağmen, önemli sayıda sağlık çalışanının hastalarına viral yüklerinin belirlenemeyen seviyeye düştüğünü söylerken, onları B=B hakkında bilgilendirmediğini gözler önüne seriyor.


George Washington Üniversitesi'nden Dr. Sarah Calabrese ve Harvard Tıp Fakültesi ve Fenway Enstitüsü'nden Profesör Ken Mayer, ‘’HIV pozitif bireylere hizmet veren dünya genelindeki tüm sağlık çalışanları tedavisini yönettikleri HIV pozitifleri B=B hakkında bilgilendirmelidir’’ ifadesini kullanıyor. Aynı zamanda hastaya herhangi bir tedavinin riskleri ve yararlarını aktarmanın hastanın karar verme mekanizması için temel nitelikte olduğunu ve HIV tedavisinin faydalarının bu bakış açısının dışında tutulamayacağını belirtiyorlar.

Farklı HIV statülerine sahip çiftleri içeren dört detaylı araştırmada, HIV pozitif partner antiretroviral tedavi alırken ve stabil saptanamayan viral yüke sahipken, kanıtlanmış tek bir HIV bulaşı olmamıştır. B=B’yi destekleyen kanıtlar hem kadın-erkek çiftlerde hem de erkek-erkek çiftlerde çok güçlüdür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve dünya çapında 750'den fazla kuruluş viral yükü stabil bir şekilde baskılanmış HIV pozitif bireylerin virüsü cinsel olarak bulaştıramayacağı konusunda hemfikir.

Bununla birlikte, son araştırmalar, sağlık uzmanlarının önemli bir bölümünün hastalarını B=B konusunda eğitmediklerini göstermektedir. 1000'den fazla doktoru içeren uluslararası bir anket, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının sadece %77'sinin ve pratisyen hekimlerin %42'sinin hastalara viral yüklerinin belirlenemeyen düzeye gerilediğini söylerken, aynı zamanda B=B hakkında bilgilendirdiğini ortaya koydu. Sebep olarak ise, B=B’ye inanmama ve B=B’nin HIV pozitif bireyin sahip olduğu sorumluluk bilincini zedeleyeceği ve kişinin davranışlarını değiştirebileceği düşüncesi gösterildi.

Yazarlar HIV pozitif bireyleri B=B hakkında bilgilendirmenin çok sayıda bireysel ve halk sağlığı açısından yararı olduğunu vurguluyor. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

HIV pozitif bireylerin antiretroviral tedaviye başlamasını, antiretroviral tedaviye bağlı kalmasını ve belirlenemeyen viral yükün sürdürülmesini sağlar.

Psikososyal faydalar, bireylerin korkusuzca cinsel ilişkiye girmesine olanak tanır. İçselleştirilmiş damgalamayı azaltır ve kişinin virüsün bulaşması ile ilgili kaygılarını hafifletir.

Daha çok HIV pozitifin tedavi almasını teşvik ederek, enfekte olmayan bireylerin statülerinin negatif kalmasına yardımcı olur.

Hükümet politikalarındaki ve yasalarındaki, HIV ile ilgili ayrımcılık ve bireyin gizlilik hakkı ile ilgili reformların hızlanmasına sağlar.

Eşcinsel topluluklar da dahil olmak üzere, HIV'den en çok etkilenen topluluklarda B=B hakkında hala bilinç eksikliği ve dezenformasyon mevcut. B=B konusundaki bilinç düzeyinin arttırılması, toplumun daha geniş kesimindeki HIV ile ilgili damgalamayı azaltabilir, test yaptırmaya teşvik edebilir ve HIV edinimi konusundaki endişeyi azaltabilir.

Yazarlar, HIV tedavisine maliyeti, suç olarak görülmesi ve ayrımcılık sebebiyle erişemeyen bireylerin B=B’den faydalanamayacağını ve bu durumun sağlık alanındaki eşitsizlikleri daha da şiddetlendireceği konusundaki endişelerini dile getirirken; HIV ile yaşayan herhangi bir bireyin B=B mesajından mahrum edilmesini, özellikle tedavinin erişilebilir olduğu yerlerde affedilemez olarak değerlendiriyor.

Kaynak: Aidsmap

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page