top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

TurkMISC, III.Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Kongresi’neydik

TurkMSIC (Türk Tıp Öğrencileri Birliği)’nin 20 -21 Nisan tarihlerinde Tryp By Wyndham Otel / Sancaktepe / İstanbul’da düzenlediği III. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Kongresi’ne konuşmacıydık.


72 yerelden, 180 tıp öğrencisinin katıldığı kongrede Çiğdem Şimşek “Sağlıkta Ayrımcılık ve Damgalama” üzerine bir sunum yaptı.

Sunumuna TurkMSIC ile geçmiş yıllarda ortak olarak yürüttükleri projelerden fotoğraflar göstererek başlayan Şimşek, HIV pozitif kişilerin sağlık alanında yaşadıkları ihlallere örnekler vererek anlattı.


Ardından sözlerine şöyle devam etti; “Tanı alan kişiler kimi zaman yakın çevresi tarafından destek görseler de, kimileri diğer çevreler tarafından kabul görmedikleri gibi, ayrımcılığa ve hak ihlallerine de uğrayabilmekteler. Hak ihlallerinin yaşandığı alanların başında ne yazık ki sağlık kurumları ve sağlık çalışanları gelmekte. Her biriniz yakın gelecekte birer hekim olacaksınız. Bu nedenle HIV’i hem tıbben, hem de sosyal açıdan çok iyi bilmeniz gerekmekte.”

Pek çok fakültenin müfredatında HIV ve HIV ile yaşayan bireylere yönelik yeterince doğru bilginin bulunmadığına değinen Şimşek, pek çok hekimin eski, eksik ve yanlış bilgiyle eğitim görüp, önyargılarıyla birlikte meslek hayatlarına başladıklarına dikkat çekti.


Şimşek konuşmasına, kongreye katılan öğrencilerin akıllarındaki HIV’i güncellemek amacıyla; var olan ilaçlardan ve tedavilerin başarısından, B=B (Belirlenemeyen =Bulaşmayan) ’dan, evrensel enfeksiyon kontrolü kurallarından ve profilaksiden (HIV bulaşını engelleyen tedavi) de bahsederek devam etti.


Öte yandan hekimin sır tutma yükümlülüğünün olduğunu, HIV pozitif bireylerin enfeksiyonu nereden ve nasıl edindiğini dahi sormamaları gerektiği gibi kişisel ve hasta mahremiyet alanlarının da altını çizdi. Şimşek konuşmasını, öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak tamamladı.

TurkMSIC sayesinde, yakın gelecekte Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ile HIV konusunda daha bilgili ve duyarlı hekimlerin olacağını görmek mutluluk verici. Emekleri ve gösterdikleri ilgi için tüm tıp öğrencilerine teşekkür ederiz.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page