top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Yazı Dizisi: HIV Ebeveyn Olmaya Engel Değil

Gilead ‘Hayat Bulan Fikirler Destek Programı’ tarafından ödül almaya hak kazanan ‘Medyada HIV ve AIDS Duyarlılık Projesi’ kapsamında 3 bölümlük bir yazı dizisi okuyucu ile buluştu.

Doğru ve şiddetsiz bir terminoloji ile yazılmış, ötekileştirmeyen, nefret söylemlerinden uzak haberlerin, medyada yer almasını sağlamak amacıyla yürüttüğümüz projede, muhabirlere yönelik bilgilendirme atölyesi düzenlendi.

Medya mensuplarının HIV ile ilgili bilgilerini tazelemek ve güncel bilgileri aktarmak üzere 24 Mayıs 2022 tarihinde bir atölye düzenlendi. Ayrıca katılımcı muhabirlere, HIV ile yaşayanlarla yazılı röportaj imkânı da sağlandı.


Atölyeye katılan uzman sağlık muhabiri Mesude Erşan’ın hazırladığı yazı dizisinin ilk bölümü 20 Temmuz 2022 tarihlerinde Diken.com’da yayımlandı.


Erşan, HIV ile yaşayan çiftlerin ‘Belirlenemeyen=Bulaşmayan (B=B)’ bilimsel kanıt ile nasıl doğal yolla bebek sahibi olabildiklerini konunun uzmanlarından ve HIV ile pozitiflerden dinledi.


Dizinin ilk bölümünde Prof. Dr. Deniz Gökengin (Enfeksiyon hastalıkları uzmanı) ve Prof. Dr. Mehmet Serdar Kütük (Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) konuyu tıbbi yönüyle ele aldı. HIV ile yaşayanların hangi adımları izlemeleri gerektiğini ve nasıl aşamalardan geçtiklerini anlattı.


İkinci günde ise Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek, hem çocuk yapmayı düşünen çiftlere nasıl yardımcı olduklarını hem de toplumun HIV algısının zamanla değişip değişmediği üzerine Erşan’ın sorularını yanıtladı.

Son gün ise HIV ile yaşayan baba Meçasu ve HIV ile yaşayan anne K.D’nin HIV ile enfekte olmayan bebek sahibi olma hikâyeleri okuyucular ile buluştu.

Sevgili Mesude Erşan’a güçlü kalemi, etik haberciliği ve en önemlisi HIV gibi önemli bir konuyu 'doğru terminoloji' ile gündeme taşıdığı için, çok teşekkür ederiz.

Yazı dizisini okumak için:

1. Gün: HIV ebeveyn olmaya engel değil

2.Gün: Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi: İkinci çocuğunu kucağına alan çok dostumuz var


3. Gün: İki HIV pozitif bireyin ebeveyn olma hikayesi


Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page