POZİTİF İZ
10. İleri Düzeyde HIV/AIDS Sanal Kursu’nda Sunum Yaptık
09-10 Nisan 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenen ‘10. İleri Düzeyde HIV/AIDS Sanal Kursu’na katıldık ve sunum yaptık.
Kursun amacı HIV takibine yeni başlamış olan ve en fazla 3 yıldır enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan hekimlere yönelik olan kursun amacı; HIV enfeksiyonun tanı - tedavi ve takibindeki gelişmeler, önemli ve hassas noktalar konularında hekimlerin bilgilerinin tazelenmesiydi.
60’ın üzerinde kişinin katılımcı olduğu kurs; Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEHAUM), The Training and Resource İnitiative (JUSTRI), AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği (AIDS ve CYBH Derneği) ve International HIV Partnerships (IHP) ortak projesidir.
9 Nisan 2022 günü kursun açılış konuşmasını EGEHAUM müdürü Prof. Dr. Deniz Gökengin yaptıktan sonra ‘HIV kliniği nasıl yönetilir: Yapılması ve yapılmaması gerekenler’ sunumunu yapmak üzere sözü, araştırmacı hekim olan Dr. Mike Youle’a bıraktı.
Ardından Doç. Dr. Cristina Mussini ‘HIV Enfeksiyonu ve Gebelik’ sunumunu yaptı. HIV tedavisi almakta olan ve HIV RNA’sı negatifleşmiş kadınların, hamilelik sırasında tanı alan ve HIV RNA sı negetifleşmeden hamile kalan kadınların HIV tedavileri ve ilaç değişimleri konusunda detaylı bilgiler sundu.
Sağlık Alanında Damgalamayı Ele Aldık
‘Sağlık Kuruluşlarında Damgalama - Önemi ve Kaçınmanın Yolları’nı konuşmak üzere Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek ve ReShape/Uluslararası HIV Ortaklıkları (IHP) kurucusu Ben Collins ortak bir sunum gerçekleştiler.
Çiğdem Şimşek, sunumuna önce Derneği tanıtarak, sonra da ‘HIV ile yaşayan insanları’ tanımlayarak başladı. Katılımcılara ‘ HIV ile yaşayanlara yönelik neden bu kadar damgalama ve ayrımcılık var?’ sorusunu yönelttikten sonra konuşmasına devam etti. Şimşek, HIV ile yaşayan insanların en çok sağlık kuruluşlarında ve sağlık çalışanları tarafından hak ihlallerine maruz bırakıldığını verilerle destekleyerek anlattı.
İhlal örnekleri için yürüttükleri üç çalışmanın sonuçlarını paylaştı. İlk olarak; tıp, hemşirelik ve diş hekimliği fakültelerinde okuyan öğrenciler arasında bilgi ve tutumu ölçmek, davranış değişikliği yaratmak amacıyla yürütülmüş olan ‘Sağlık Hizmeti Sağlayıcısı Öğrencilerinde Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Farkındalık Geliştirme Projesi’ kapsamında elde edilen anket sonuçlarını sundu. Ardından daha büyük resmi göstermek için; Pozitif-iz Derneği’ne 2018-2019 ve 2020 yıllarında başvuran danışmanlıklardan elde edilen ‘HIV ile Yaşayanların Maruz Bırakıldıkları Hak İhlalleri Raporları’ çıktılarını paylaştı.
ReShape/International HIV Partnerships kurucusu HIV aktivisti Benjamin Collins, damgalama türleri ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdikleri üzerine bir sunum yaptı. Katılımcılara ‘önce hastalarınızı ve çalıştığınız kurumları tanıyın’ dedikten sonra HIV ile yaşayan insanların bulundukları ruh hallerinden bahsetti. Eş zamanlı olarak da Covid-19 ile birlikte sağlık çalışanlarının üzerindeki ek yüklere değindi. Collins ‘damgalanma türlerini ve etkilerini anlattıktan sonra konuşmasını tamamladı.
Şimşek ve Collins sunumlarının ardından gelen soruları yanıtladı. Gelen sorular ve katkılar doğrultusunda sağlık alanında damgalamanın nasıl engellenebileceğine ilişkin şu başlıklar tartışıldı;
- Sağlık çalışanları HIV ile ilgili damgalamayı ele almak için neler yapabilir?
- HIV pozitifler damgalanmanın üstesinden gelmek için ne yapabilir?
- Alandaki paydaşlar nasıl görüyor?
- Damgalamanın üstesinden gelmek için iyi örnekleri var mı?
- Eğitimler?
Kursun ilk günü ‘HIV ve Yaşlılık’ sunumları ile devam etti. Modena Üniversitesi ve Reggio Emilia Enfeksiyon Hastalıkları hekimi olan Doç. Dr. Giovanni Guaraldi sunum yaptı. Guaraldi, yaşamın doğal süreci olan yaşlılığın getirisi olarak herkeste olduğu gibi HIV pozitif kişilerde de görülebilen ek hastalıklardan, bunların oluşmaması için alınabilecek önlemlerden bahsetti. Kişilerin genetik faktörlerinin dışında yaşam şartları ve sigara, alkol, beslenme şekilleri gibi alışkanlıklarını değiştirerek oluşabilecek ek hastalıklardan korunabileceğinin altını çizdi.
Kursun son günü olan 10 Nisan 2022 Pazar günü ise -Antiretrovirallerin akılcı kullanımı ve -Zor olguların yönetimi konuları ile tamamlandı.
Davetleri için başta kıymetli Prof. Dr. Deniz Gökengin hocamıza, birlikte çalışmaktan büyük keyif aldığımız aktivist Benjamin Collins’e ve tüm organizasyon ekibine çok teşekkür ederiz.
Comments