top of page
Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

2021’de Katıldığımız Etkinlik ve Toplantılar

2021 yılı içerisinde katıldığımız panel, seminer ve etkinliklerin bir kaçını sizler için derledik. Davet eden tüm kurum ve kişilere çok teşekkür ederiz.

Gaziosmanpaşa TÖB ile buluştuk


Gaziosmanpaşa TÖB Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Direktörü Mine Kürkaya bizim için yazdı;


“14 Ocak 2021 tarihinde "HIV VE AIDS FARKINDALIK EĞİTİMİ" başlığı altında gerçekleşen etkinliğimiz toplamda bir buçuk saat sürdü. Konuğumuz Çiğdem Şimşek bize HIV ve AIDS tanımından, HIV'in geçiş yollarından, HIV tanı ve tedavi yollarından, HIV statülerinden, B=B'nin ne olduğundan, toplumdaki bilgi eksikliğinden dolayı olan ön yargıdan, bu önyargıyla, ayrımcılıkla nasıl mücadele etmemiz gerektiğinden, doğru dil kullanımından bahsetti. Biz de gerçekten bu eğitimden keyif aldık. Savunuculuğumuza epey katkısı olacağını düşünüyoruz. Tekrardan çok teşekkür ederiz.”

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Dersine Katıldık


Koç Üniversitesi Halk sağlığı ders programı kapsamında ‘HIV/AIDS ve Halk Sağlığı Boyutu’nu tartışmak üzere davet aldık. Oturum ile HIV ile yaşayan bireylerin sağlık ihtiyaçları, sağlık hizmetlerine erişim olanakları ve geleceğin hekimleri için hekim sorumluluğu başlıklarını tartışması hedeflendi.

Bu kapsamda 20 Ocak 2021 günü saat 10:30 – 12:15 arasında 3. sınıf Halk Sağlığı öğrencileri ile buluştuk. Pozitif-iz Derneği’ni temsilen katılan Çiğdem Şimşek sunumunda, HIV’in klinik seyri dışında toplumsal ve etik boyutlarına da detaylıca değindi.


Panel niteliğinde gerçekleşen derste Halk Sağlığı bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İlker Kayı ve Mikrobiyolji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Doğan da oturumda yer aldılar. Ders öğrencilerden gelen sorular yanıtlanarak tamamlandı. Nazik daveti için sevgili Dr. Öğr. Üyesi İlker Kayı’ya çok teşekkür ederiz.


1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü TURKMSIC Etkinliği


Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC), Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı - İnsan Hakları ve Barış çalışma kolu ve Proje ve Girişimler destek birimi olarak "Mart 1 Ayrımcılık 0" adı altında 1 Mart Sıfır Ayrımcılık gününde anahtar gruplar için farkındalık yaratmayı amaçlayan bir seminer talebinde bulundular. 1 Mart 2021 tarihinde 19:00-19:40 saatleri arasında "HIV Fobisi" konusunda seminer vermek üzere derneğimizden Önder Bora görev aldı.


56 katılımcının yer aldığı toplantıda, HIV tedavisinde günümüzde gelinen noktalar, B=B seviyesi özellikle vurgulanarak, ayrımcılığın artık neden gereksiz olduğu vurgulandı. Ayrımcılığın yeni enfeksiyonlardaki rolünden, kişilerin testten uzaklaşmalarına sebep olduğundan ve böylece tanı almanın zorluğundan bununla bağlantılı olarak yeni enfeksiyonların artışından bahsettik. Geneli soru cevap gerçekleştirilen toplantı sonrası genç tıp öğrencilerinin yanlış bildiklerini düzeltip, varsa bilgi eksikliklerini giderdik.

Muğla Tıp Öğrencileri Birliği ile Buluştuk


5 Mart 2021 Cuma akşamı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi - Tıp Öğrencileri Birliği üyeleri ile bir araya geldik. 1 saat süren etkinlikte hem mesleki hem de sosyal yaşamlarında kendilerine rehber olacak bilgileri paylaştık.


Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencisi aynı zamanda Muğla Tıp Öğrencileri Birliği direktörü Aylin Doğan bizim için etkinliği şöyle değerlendirdi;


“Merhabalar, ben Aylin Doğan. Geçtiğimiz cuma gününde Sn. Çiğdem Şimşek ile tıp öğrencilerini buluşturduğumuz etkinliğimizi gerçekleştirdik ve bundan büyük keyif aldık.

Bu etkinlik bize tıp fakültesinde okurken bile öğrenemeyeceğimiz bilgiler kattı. Güncel gelişmeler ve testlerden haberdar oldum. İnsan kendi başına gelmez diye bu gibi bilgileri önemsemiyor, okullarda da öğretilmiyor. Fakat kendi adıma konuşmam gerekirse ben can kulağıyla sizi dinledim. Doğru bildiğim yanlışları öğrendim.


Gerçekten de bir gün HIV ile enfekte olursam hayatımın biteceğini düşünüyordum. Ama şuan emin olun hiç korkmuyorum. Bu edindiğim bilgileri de mantıklı düşünebilen her arkadaşıma gizliliğinizden de tabii ödün vermeyerek aktaracağım. Sunum tam zamanında bitti ve çok etkiliydi. Süre ayarlaması ve diksiyonunuz gerçekten çok iyiydi. Tekrardan katılımınız için çok teşekkür ediyorum.”

Hacettepe Tıp Fakültesi’nde Derse Katıldık


Hacettepe Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D. Öğretim Görevlisi Dr. İrem Yıldız’ın davetlisi olarak 21 Nisan 2021 tarihinde Dönem 1 - Tıp Fakültesi öğrencileri ile ‘Ayrımcılık ve Damgalanma Dersi’nde buluştuk. İki saate yakın süren derse 104 tıp fakültesi birinci sınıf öğrencisi katıldı.


Derneği temsilen derse katılan Çiğdem Şimşek, konuşmasına ‘HIV ile yaşayanlar’ tanımını yaparak başladı. Ardından alanda yaşanan damgalanma ve ayrımcılıklara örnekler verdi. HIV ile yaşayan bireylerin Covid-19 döneminde daha fazla etkilendiklerini, tanıya ve tedaviye erişimde ciddi aksaklıklar yaşadıklarını paylaştı. Tüm yaşananları ilk ağızdan dinlemek üzere, pandemi döneminde HIV tanısı alan Ferhat Kahraman’a sözü verdi.


Üniversite öğrencisi olan Ferhat konuşmasında tanısını netleştirebilmek için nasıl çabaladığını şöyle anlattı: “İlk testimi yaptırmış ancak HIV pozitif olduğumu kesinleştirememiştim. Tam da o günlerde Sağlık Bakanı TV’lerde Covid-19’un ülkemizde de görülmeye başladığını anons ediyordu. Bir yandan hem HIV ile ilgili araştırma yapıyor, hem de hayatımıza yeni giren Covid’i anlamaya çalışıyordum. Üstüne üstlük ev halkı da Covid olmuştu. Bu iki enfeksiyonun varlığının düşüncesi kaygılarımın iyice artmasına neden oldu. Dernek sayesinde bir hekim ile görüşüp ilacımı reçete ettirebildim ancak ikinci kontrolüme 4 ay sonra randevu bulup gidebildim. İlaca başladıktan 1 ay sonra yapılan muayene ilaçların işe yarayıp yaramadığını anlamak yani tedavinin başarısını izlemek açısından son derece önemlidir. Doktoruma ulaşamadığım bu süreçte bilgi edinemediğim için kaygılarım daha da çok arttı.


Tedaviye başlamadan önce doktorum bazı kan tahlilleri istedi ancak laboratuvarlar Covid enfeksiyonuna öncelik verdikleri için tahlillerimin bir kısmını başka bir hastanede yaptırmam gerekti. Bu yüzden doktorumun yönlendirdiği hastanenin yolunu tuttum. Burada bir hemşire kan alımı sırasında başkasının hikayesini anlatıp şahsıma kötü yakıştırmalarda bulundu. Bir hastanın hikâyesi onun mahremidir ve hiçbir sağlık çalışanı hastanın rızası olmadan üçüncü bir kişiye anlatamaz yasal olarak suçtur.


İlaçlarımızı her ne kadar düzenli olarak kullansak da 3 ayda bir defa rutin kontrollerimize gitmemiz gerekir. Rutin kontroller sadece HIV için değil, başka bir hastalık varsa erken evrede tanı alıp oluşan sağlık sorunlarının giderilmesi için son derece önemlidir. Bu yüzden HIV ile yaşamayan insanlardan çok daha şanslıyız. Rutin kontrollerimin her 3 ayda bir olması gerekirken 1 senede toplamda ancak 2 defa gidebildim. 1 sene sonrasında hekimime ulaştığımda kemik erimesi başlangıcı olduğunu öğrendim. Bu HIV'den veya ilaçlardan bağımsız olarak meydana gelen bir sağlık problemi olabilir ama ilerleyen zamanlarda sağlık problemi yaşamamam için tespit edilip önlem ve gerekirse tedavi almam gereken bir durum. Ben tanı alabilme ve tedaviye başlayabilme konusunda şanslı olabilirim ancak benim gibi Covid döneminde tanı alan başka bireyler için aynı şanstan bahsetmek mümkün değil ."

Sevgili Ferhat’ın bu kıymetli paylaşımından sonra Çiğdem Şimşek HIV’in tıbbi ve klinik seyrini, bulaşmama yollarını, bilimsel gerçek olan Belirlenemeyen=Bulaşmayan’ı, test sürelerini, PreP ve Pep’i, dünyada ve Türkiye’de HIV verilerini ve son olarak da UNAIDS küresel hedeflerini anlattı. Ders öğrencilerin soru ve katkıları ile tamamlandı. Başta, tüm açık yürekliliği ile deneyimini paylaşan Ferhat Kahraman’a ve değerli daveti için sevgili Dr. İrem Yıldız’a çok teşekkür ederiz.


SYNAPSE Damgalanmaya Karşı Bölgesel Forum’a Katıldık


24 Mayıs 2021 tarihinde Gilead Sciences tarafından online olarak düzenlenen ‘’2021 SYNAPSE Regional Forum Againts Stigma’’ (2021 SYNAPSE Damgalanmaya Karşı Bölgesel Forum) Avrupa’da HIV damgalanması ve buna karşı geliştirilecek stratejilerin tartışıldığı toplantıya katıldık.


Derneğimizi temsilen Önder Bora’nın katıldığı toplantının açılış ve hoş geldiniz konuşmalarını Samer El-Ali, Veronica Krongauz ve Loannis Katsarolis yaptılar. Ardından ilk sunumu Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği’nden Arda Karapınar gerçekleştirdi. Türkiye’yi temsilen yaptığı sunumunda ‘Belirlenemeyen= Bulaşmayan’ı anlattı. B=B'nin ayrımcılığın önlenmesindeki payı, HIV pozitif kişiler açısından sağlıklı bir yaşamın göstergesi olması, yeni HIV enfeksiyonların engellenmesi, HIV pandemisini bitirmesi, B=B nin bilimsel gerçekçiliği gibi başlıklardan bahsetti.


Damgalanmaya karşı sürdürülen başarılı çalışmalara örnek olarak Portekiz’den ’’Anti- Discrimination Center (Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi)’ni temsilen Ana Duarte, Romanya’dan ‘’Fundatia Baylor Marea Neagra’’’ı temsilen Ana-Maria Schweitzer ve Slovenya’dan Lübliyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Profesörü James Tomazis, bağlı oldukları kurumlarca yapılan çalışmaları aktardılar. Önceden sorulmuş soruların cevaplarının verildiği kısa videolardan sonra katılımcılardan gelen soruları cevapladılar.


Toplantının üçüncü bölümünde ise katılımcılar 2 çalışma grubuna ayrıldılar. Gruplar kendi içlerinde damgalanmaya karşı belirlenecek hedef gruplar, çalışmalardaki engeller ve çözümler konusunda fikir alışverişinde bulundular. Ayrıca yaptıkları ve yapacakları projeleri anlattılar. Biz de “Sağlık Hizmeti Sağlayıcısı Öğrencilerinde Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında sağlık öğrencileri ile gerçekleştirdiğimiz eğitim seminerlerinden, oturum öncesi ve sonrası yapmış olduğumuz anket sonuçlarından, hak ihlalleri raporlarımızdan bahsettik.


1 saat süren work shop sonunda tüm katılımcılar tekrar bir araya gelerek iki grubun ortaya koyduğu hedefler ve çözüm önerilerini tüm katılımcılarla paylaşmasının ardından toplantı sona erdi. Ortak hedef ve çözüm önerilerinden yola çıkarak ülkelerin gerçekleştirdikleri başarılı projelerin diğerlerine örnek olması, ortak sorunlara ortak çözümler bulunmasındaki faydalar ortaya kondu.


MEF Üniversitesi LGBTQ+ Kulübü ile Buluştuk


6 Ekim 2021 tarihinde, MEF LGBTQ+ Kulübünün davetlisi olarak, gerçekleştirdikleri ilk farkındalık atölyesinde HIV ve AIDS’i konuştuk. Üyelerimizden Önder Bora'nn katıldığı atölye çalışmasında katılımcılara HIV ile AIDS’in farkı, Bulaşma ve Bulaşmama yolları, Belirlenemeyen=Bulaşmayan, HIV pozitiflerin hakları, yaşanan hak ihlalleri, Tanı ve Tedavi süreçleri başlıklarında sunum gerçekleştirdik.

20 katılımcının yer aldığı atölye çalışması, sunum sonrası katılımcıların sorularıyla interaktif biçimde devam etti. Atölye çalışmasının sonunda katılımcılar hiç bilgileri olmadıkları bazı başlıklarda bilgi edindiklerini, eksik yada yanlış bildikleri noktalarda doğru bilgiye ulaştıklarını geri bildirdiler.


Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’nde HIV’i konuştuk


Şişli Belediyesi, ilk Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi (GTDM)’ni kuran ve bugüne kadar da bu hizmeti devam ettiren yerel bir yönetim. Bu nedenle belki de pek çok belediyeye göre HIV Şişli Belediyesi’nde daha da çok konuşulur durumunda. Buna rağmen bünyesinde yer alan psikolog, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog vb. meslek uzmanlarının ve personelinin HIV konusunda bilgilerinin tazelenmesi ve kapasitelerinin güçlendirilmesi yönünde bir ihtiyaçları olduğunu ilettiler


Şişli Belediyesi bünyesinde yer alan ‘Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’ tarafından 14 Ekim 2021 Perşembe günü organize edilen online eğitimde Pozitif-iz Derneği’nden Önder Bora sunum yaptı. Eğitime Kadın Çalışmaları Birimi, Gençlik Çalışmaları Birimi, Gerontolojik Hizmetler Birimi, Eşitlik Birimi, Aşevi, Mahalle Evi ve Sağlık İşleri Müdürlüğü GTDM'den katılım oldu.

Sunum sonrası Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi yaptığı geri bildirimde; katılımcıların hepsinden çok güzel dönüşler aldıklarını ifade ettiler. Ayrıca Derneği daha yakın tanımaları için web sitemize yönlendirdiklerini de eklediler. İş birliği geliştirilebilmesi için de hem katılımcılarla hem de bizlerle iletişimde olacaklarını belirttiler.


MedyascopeTv’de Canlı Yayın Konuğu Olduk


23 Ekim 2021 tarihinde internet üzerinden canlı yayın yapan MedyascopeTV nin Gökkuşağı Bülteni programına canlı yayın konuğu olduk. Eda Nur Tanış'ın sunduğu programa derneğimizi temsilen Önder Bora katıldı. Bora, başlatmış olduğumuz ücretsiz ve hiçbir kimlik bilgisi vermeden yapılan ‘HIV Testi ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi’ detaylarını anlattı. Proje hakkında konuşulan yayında neden böyle bir test projesine ihtiyaç duyulduğu, toplumun hangi kesiminin ne sebeple anonim olmayan test merkelerine gitmekten çekindiği, akran danışmanlığı hizmeti, test olmanın önemi, korunma yöntemleri, erken tanı almanın faydaları, Belirlenemeyen=Bulaşmayan, tedavi ve toplumda HIV pozitiflerin karşılaştığı sorunlardan da bahsedilen bir söyleşi gerçekleştirildi. Programı 02:25 dakikadan itibaren buradan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=jaMLpv_qOaw

Adidas Çalışanlarına Sunum Yaptık


Spor giyim ve antrenman kıyafetleri markası olan Adidas’tan 1 Aralık Dünya AIDS Günü için HIV hakkında sunum yapmak üzere davet aldık. Çiğdem Şimşek’in Covid-19 tedbirleri nedeniyle online olarak gerçekleştirdiği sunumu, aralarında genel müdürlerinin de bulunduğu 30’u aşkın çalışan dinledi. Yapmış olduğumuz kapsamlı sunumun ardından gelen soruları yanıtladık. Nazik davetleri için teşekkür ve böylesi önemli bir konuda çalışanlarını bilinçlendirdikleri için firmayı tebrik ediyoruz.

Atlas Üniversitesi’nde Sempozyumundaydık


İstanbul Atlas Üniversitesi Ebelik Bölümü (Eileithya’nın Ebeleri Kulübü) tarafından 01 Aralık 2021 tarihinde “Dünya AİDS günü” sempozyumu gerçekleştirildi.


Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım ve Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saadet Yazıcı’nın açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumda; “Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Bora, ‘’AIDS nedir? Ne Değildir? & Türkiye’de ve Dünyada Güncel Durumu”, Pozitif Yaşam Derneği’nden Mehmet Can Yazıcıoğlu ‘’HIV farkındalığı, Güncel Tanı ve Tedavi Süreçleri ve Pozitif Yaşam Derneği Deneyimleri’’, İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Şahin Güvenli Cinsellik ve Önemi, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Gülnihal Artuğ Cansızlar Gebelik ve AIDS/HIV sunumlarıyla katıldı. Ayrıca TAP Vakfı tarafından kurulan standda (1-3 Aralık 2021 tarihlerinde) eğitim kitapçıkları ve eğitim materyalleri eşliğinde ebelik ve hemşirelik öğrencileri tarafından “Güvenli Cinsellik” ile ilgili eğitim verildi.


Rotaract Kulüpleri ile HIV’i Konuştuk


25 Rotaract Kulübün ev sahipliğinde 135 kişinin katıldığı HIV/AIDS bilinçlendirme toplantısını 2 Aralık 2021 Çarşamba günü saat 20:00’de Zoom üzerinden gerçekleştirdik. Bu toplantıyla amacımız; yanlış ya da eksik bilgilerimizin doğrusunu öğrenmek, kendimizi tanımak, HIV nedir, HIV ile yaşayan kişiler için neler yapabiliriz, HIV pozitiflerin ayrımcılığa uğramaması için toplumu nasıl bilinçlendiririz? bunları öğrenmek idi.

Ordu Tıp Öğrencileri Birliği ile Buluştuk


2 Aralık 2021 tarihinde Ordu Tıp Öğrencileri Birliğinin daveti üzerine, 1 Aralık Dünya AIDS Günü münasebetiyle Zoom üzerinden 'HIV/AIDS Söyleşisi’ adlı etkinliğe katıldık.


Derneğimizi temsilen Önder Bora katıldı, sunumunda; HIV ve AIDS’in farkı, Bulaşma ve Bulaşmama yolları, Tanı ve Testler, İlaç tedavisi, B=B (Belirlenemeyen eşittir Bulaşmayan), Ön yargılar, Damgalama ve Ayrımcılık başlıklarında bilgilendirmeler yaptı. Sunumun ardından öğrenciler ile yapılan interaktif söyleşide gelen soruları yanıtladı. 16 kişinin katıldığı etkinliğin sonunda geleceğin hekim adayları HIV konusunda eksik veya yanlış bilgilerini doğru bilgilerle tazelediklerini belirttiler.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mor Kolektif Kulübü Atölye Çalışması’na Katıldık


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mor Kolektif Kulübünün Dünya AIDS Günü konulu online atölye toplantısına davet edildik. Derneğimizi temsilen Önder Bora 3 Aralık 2021 günü atölye çalışmasına katıldı.


HIV ve AIDS arasındaki farktan bahsederek başladığı sunumuna, bulaşma ve bulaşmama yolları, test ve tanı süreci, günümüzdeki tedaviler, B=B (Belirlemez eşittir Bulaşmayan) balıklarında devam etti. Sunum sonunda soru cevap ve sohbet bölümüne geçildi, bulaşma ve bulaşmama yolları hakkında az yada yanlış bilgisi olan katılımcılar HIV’e karşı bakış açılarının değiştiğinden bahsettiler. Özellikle B=B bilimsel kanıtıyla bir HIV pozitif kişinin korunmasız cinsel ilişki yoluyla HIV bulaştırma riski açısından HIV negatif bir kişiden farksız olduğunu öğrendikten sonra önyargıların ne kadar yersiz olduğuna emin oldular.


HIV pozitif kişilerin sosyal hayatta karşılaştıkları ayrımcılık, damgalanma ve getirisindeki sorunların birçoğunu akıllarına bile getiremediklerini, ayrımcılığın ve sonuçlarının ne kadar zorlu olduğunu anladıklarını belirttiler.


Koç Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği ile Bir Aradaydık


1 Aralık Dünya AIDS Günü sebebiyle Koç Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği’nin Koç Üniversitesi Tıp öğrencileri için 6 Aralık 2021 tarihinde düzenlediği ‘’HIV ve AIDS Farkındalığı’’ konulu etkinliğe davet edildik.


Doç. Dr. Süda Tekin’in HIV’in tıbbı boyutunu anlattığı sunumu sonrasında derneğimizi temsilen Önder Bora sunumunu Zoom üzerinden gerçekleştirdi. HIV’in sosyal ve toplumsal etkileri üzerinde duran Bora, HIV pozitif kişilerin gerek sağlık hizmeti alırken gerek hayatın diğer alanlarında karşılaştıkları sorunlara değindi. Geleceğin hekim adaylarının HIV hakkında doğru bilgi edinmelerinin ileride hangi branşı seçecek olurlarsa olsunlar HIV pozitif kişilerle karşılaştıklarında yaklaşımlarında önyargı ve damgalamayı engelleyeceğinin önemine değindi. Ülkemizde HIV pozitif kişilerin en çok sağlık hizmeti alırken ayrımcılığa uğradığının altını çizen Bora, bunun yanında işe alımlarda yada çalışırken tanı alınması durumunda işten çıkarılma sorunlarından, üniversite öğrencisi HIV pozitif gençlerin yurtlara kabul edilmemesi, yaşlı kişilerin bakım evlerine alınmaması, evlilik işlemleri sırasında karşılaşılan sorunlardan, aile ve arkadaş çevresinde karşılaşılan damgalama ve ayrımcılıklardan bahsetti.

Bulaş ve bulaşmama yollarının üzerinde durarak HIV’in sosyal ortamda bulaşmayacağının altını çizerek önyargıların son derece gereksiz olduğundan anlattı. Tedavi altındaki HIV pozitif kişilerin viral yüklerinin baskılanması sonucu korunmasız cinsel ilişki yoluyla dahi bulaş olmayacağının, çiftlerin doğal yollarla hamile kalıp bebek sahibi olabileceklerinin altını çizdi.


B=B (Belirlenemeyen=Bulaşmayan) tıbbı gerçeğinden bahsederek bütün dünyada bu konuda yapılan çalışma ve kampanyalardan, UNAIDS’in 95- 95- 95-hedeflerinden bahsetti etkinlik soru cevap bölümüyle son buldu.


Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği ile Canlı Yayın Yaptık


1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği tarafından düzenlenen “Kadın Sağlığı Hemşireliği Buluşmaları” etkinliğinde konuşmacı olduk.

Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği; kadın sağlığını ve statüsünü geliştirmek, dünya standardına ulaştırmak, eğitim ve araştırmalar yaparak sonuçlarını hizmetlere yansıtmak ve kadının toplumsal konumunun geliştirilmesinde rol almak amacıyla kurumuş bir sivil toplum örgütüdür.


Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği yönetim kurulu üyesi Öğr. Gör. Özlem Altıntaş ile Pozitif-iz Derneği’ni temsilen katılan Çiğdem Şimşek, 7 Aralık 2021 akşamı birlikte canlı yayın programı gerçekleştiler. Instagram Hesabı ve Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan söyleşiye başta sağlık çalışanları olmak üzere yaklaşık 70 kişi katıldı.


HIV’in kadın sağlığı odağında konuşulduğu buluşmada; daha fazla risk altında olan kadınların, daha çok farkındalığının arttırılmasına ihtiyaç olduğunun, testin ve erken tanının öneminin altı çizildi.


Psikoloji Bölümü Öğrencileri ile Buluştuk


17 Aralık 2021 Cuma günü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencileri ile buluştuk ve HIV'in Psikolojik yönlerini konuştuk.


Dr. Öğr. Üyesi Hasan Demirci'nin daveti üzerine katıldığımız Sağlık Psikolojisi dersinde; HIV'in klinik seyri, bulaş/bulaşmama ve korunma yolları, tanı - tedavi ve testler ile epidemiyolojik verileri paylaştık. 50 öğrencinin bulunduğu derste HIV'in tıbbı boyutunun yanı sıra toplumsal HIV algısı, tanı şoku, travmanın 5 evresi ve güncel terminolojisi de aktarıldı. Derste sunum yapan Çiğdem Şimşek öğrencilerin sorularını yanıtladı. Sunumu ilgiliye dinleyen öğrencilere, nazik davetleri ve misafirperverlikleri için Dr. Öğr. Üyesi Hasan Demirci'ye çok teşekkür ederiz.

Enstitü Fabrika ile ‘HIV/AIDS ile Yaşamak: Damgalama’ etkinliği yaptık


Sevgili Samet Özer bizim için yazdı;

“Enstitü Fabrika’da Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çarkı olarak Pozitif-İz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek ile Simge Merve Vit moderatörlüğünde ‘‘HIV/AIDS ile Yaşamak: Damgalama’’ etkinliğimizi 21 Aralık 2021 akşamı Zoom üzerinden gerçekleştirdik.


Uzun yıllardır alanda aktivistlik faaliyetlerine devam eden Çiğdem Şimşek etkinliğin görsel kimliğini oluşturan sunumuna LGBTİ+ hakları savunuculuğunda bulunduğundan ve bulunmaya devam edeceğini belirtmesiyle başladı. Konuşmasına ‘‘Sen kendini anlatmazsan başkaları seni anlatır!’’ diyerek her bireyin kendi haklarının farkında olması ve bu haklarını savunabilir hale gelmesini temel amaçlardan bildik. HIV’in genelde LGBTİ+’larda olduğu bilinen bir yargı ile LGBTİ+’lar hedef gösterilmektedir. Oysa ki HIV’in herhangi bir cinsel kimlik, cinsel yönelim veya ulus, ırk ayırt etmeden belirli önlemler alınmadığı müddetçe herkesi etkileyebilir’’ diyerek devam eden Şimşek dilde kapsayıcılığın ve HIV’i konuşurken şiddetsiz bir anlatım tercihinin önemine değinerek HIV’i nasıl anlatırız ile söylemlerimizdeki yanlışlardan bahsetti. Örneğin HIV virüsü/ mikrobu, HIV’li veya AIDS’li kişi kullanımlarından kaçınarak HIV veya HIV enfeksiyonu, HIV pozitif, HIV ile yaşayan kişi veya HIV ile enfekte olan kişi ifadelerini kullanmanın yeterli olduğunu açıkladı.


Çiğdem Şimşek, hiçbir hastalık yok ki HIV kadar damgalanmaya maruz kalsın, diyerek HIV’i görselleştirmenin de önemli olduğuna değindi. Bu noktada yanlış inanışların ve bilgi yayılımının medya üzerinden bilinçsiz bir şekilde sıklıkla yapılmaya devam ettiğinden bahsetti .


HIV nasıl bulaşırı tartıştıktan sonra HIV nasıl bulaşmazı da konuştuk. HIV edindiğini düşünen bir kişinin ertesi gün teste gitmesiyle bir sonuç alamayacağı gibi HIV ile enfekte bir kişinin 2-17 yıl hiçbir belirti vermeden HIV’i taşıyabileceğini öğrendik. En nihai test sonucunu 45 günün sonunda yaptırdığımız testten alabilirmişiz. HIV’i saptamak adına test yaptırmanın ve HIV ile yaşayan insanların tedaviye uyum göstermelerinin önemli olduğunu belirterek Pozitif-iz Derneği olarak İstanbul’un birçok farklı yerinde herhangi bir kimlik bilgisi gerektirmeden ücretsiz bir şekilde test dolaşımı sağladıklarını dile getirdi Çiğdem Şimşek. Bu dolaşımı 2022 Eylül ayına kadar sürdüreceklerini de ekledi.


Devamında HIV ile enfekte bir kişinin enfekte olduğunu partnerine, sosyal çevresine ve hekimine kanuni olarak söyleme zorunluluğu olmadığını belirterek hedeflerinin bunu bir suiistimal aracı olarak kullanmadan, teşhir etmeden, kişilerin özgürce dile getirebilecekleri ortamların oluşmasını sağlamak olduğunun gerekliliğine değindi Çiğdem Şimşek.


Her zaman, her koşulda onlara ulaşabileceklerini ve desteklerinin hep olacağını söyleyen Çiğdem Şimşek, etkinlik sonunda katılımcılara yönelttiği soruları biz de sizlere yöneltmek istiyoruz. HIV ile enfekte olduğunda;


● İlk kimle nerede paylaşırsın?

● Okulda, işte veya sosyal çevrenizde bu durumu nasıl yönetirsiniz?

● Onlar size ne sorardı?”


Samet Özer





156 görüntüleme0 yorum

Comments


hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page