top of page
Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Dünya Kadınlar Günü 2022’de ‘Cinsiyet Eşitliği’ne dikkat çekiliyor!

Birleşmiş Milletler’in Dünya Kadınlar Günü 2022 teması;

Sürdürülebilir Bir Yarın İçin, Bugün Cinsiyet Eşitliği.’

Cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık, kadınları hayatın her alanında en temel insan haklarından mahrum bırakmaktadır. Bu engeller en çok sağlık, eğitim ve ekonomik fırsatlarda kendini göstermektedir.

Konuyu HIV odağında ele aldığımızda ise; kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliği, yoksulluk ve biyolojik nedenlerden dolayı erkeklere oranla 2,5 katı daha fazla risk altında ve dezavantajlı olduğu görülmektedir.

UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı)’nın en son yayımladığı 2020 küresel verilerini masaya koyduğumuzda ise, bu veriler çarpıcı şekilde dikkat çekmektedir.

Dünya genelinde 37.7 milyon HIV ile yaşayan insanların %53’ünü kadınlar oluşturmaktadır.

Yeni HIV enfeksiyonlarının %50’si kadınlardır ve her hafta 15-24 yaş aralığındaki 5000 genç kadın HIV ile enfekte olmaktadır.

HIV pozitif kadınların sadece %79’u HIV’i baskılayan ARV ilaca erişebilmektedir. Öte yandan HIV ile enfekte hamile kadınların ise sadece %85’i ilaca erişim sağlayabilmiş ve bebeklerine HIV geçişi engellenmiştir.


Ülkemizde ise kadınların %90’ından fazlası geç tanı almıştır. Başka bir deyişle enfekte kadınların çoğu AIDS evresinde durumunu öğrenmektedir. Bu da sağlığın iyi halinin korunamaması anlamına gelmektedir. Bu durumun diğer önemli bir boyutu ise; tanısını bilmeyen, dolayısıyla da tedavi almamış gebe kadınların varlığıdır. Bu sebeplerle de, kadınlar bilinçlendirilmeye en fazla ihtiyacı olan hedef gruplardandır.

Neler yapılabilir?

  1. Öncelikle; günümüzde, başarılı ilaç seçenekleri sayesinde sağlıklı bir şekilde HIV ile yaşamanın mümkün olduğunu aklınızdan çıkartmayın. HIV pozitiflerin her işte çalışabileceğini, evlenebileceğini ve herkes gibi doğal yollarla (B=B kriterleri dahilinde) bebek sahibi olabileceğini unutmayın.

  2. Evli veya bekâr, cinsel yönden aktif olan tüm kadınları düzenli olarak HIV testi yaptırmaya davet ediyoruz.

  3. Teste gitmekten çekinmeyin ve sağlığınızdan haberdar olun. HIV tanısı almanın hayatın sonu olmadığını hatırlayın.

  4. Gebe kadınların testlerini daha sık kontrol ettirmelerine dikkat çekiyoruz.

  5. Vajinal veya anal yaşanan her cinsel birleşmede mutlaka kondom kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

  6. Çevrenizi korunma yolları ve düzenli HIV testi yaptırma konularında bilgilendirmenizi istiyoruz.

Dünya Kadınlar Günü nedir?

Dünya Kadınlar Günü ilk olarak, 8 Mart 1857 tarihinde 40.000 dokuma işçisi kadının daha iyi ücret ve daha kısa çalışma saatleri talep ettiği grevle başladı. Polisin işçileri fabrikaya kitlemesin ardından çıkan yangında yüzü aşkın işçi yaşamını yitirdi. Yapılan protestolarla birlikte hareket dünya çapında kadın haklarını savunmak için kısa zamanda genişledi.

Bu önemli gün, Birleşmiş Milletler’in 1977'de gerçekleştirdiği Genel Kurul’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ olarak resmiyet kazandı. Dünya Kadınlar Günü kısa zamanda ekonomik, kültürel, politik ve sosyal nedenleri savunan kadınların başarısını vurgulayan küresel bir kutlama oldu.

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak 1921 tarihinde kutlanmaya başlanmıştır. 1980 darbesi döneminde dört yıl ara verilmesinin ardından, 1984’ten itibaren tekrar kutlanmaya devam etti. Her yıl daha da geniş kitlelere ulaşarak kutlanmaya devam etmektedir.

Her yıl olduğu gibi 8 Mart Günü toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması için kadınların sorunlarına dikkat çekiliyor.






182 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page