top of page
Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Gençlere mesaj var: Enfeksiyonlara karşı korunun!

Pozitif-iz Derneği ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği hekimleri, 2 Nisan 2024 günü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)’de düzenlenen panelde gençler ile bir araya geldi.

 

Gençlere; “HIV ve DİĞER CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUNUN!” mesajı verildi.

 

Gilead'ın koşulsuz desteği ile yürütülen “HIV Farkındalığını Arttırma Projesi” kapsamında İzmir’de düzenlenen panelde HIV ve Diğer Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE) masaya yatırıldı.

 

Projenin amacı; 18-25 yaş arası öğrencilere, HIV ve CYBE’lerin bulaş yollarını anlatarak, farkındalık düzeyini artırmak. Enfeksiyonlardan korunma yöntemleri, hangi sürelerde ve nerelerde test yaptırabilecekleri konusunda da bilgilendirmeyi hedefliyor. Projeyle gençlere düzenli HIV testi yaptırma cesareti ve alışkanlığı kazandırmak da isteniyor. Bir diğer önemli hedefiyse, HIV ile yaşayanların damgalayıcı davranışlara maruz kalmadan sahip oldukları hakları daha etkin bir şekilde kullanabilmeleri.

 

CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR GENÇLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

 

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü hekimleri Doç. Dr. Sabri Atalay, Doç. Dr. İlker Ödemiş ve Uzm. Dr. İlkay Akbulut ve Pozitif-iz Derneği başkanı aktivist Çiğdem Şimşek yaptıkları konuşmalarda HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önemine değindi.

 

Hoş geldiniz konuşmasını yapan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör yardımcısı Prof. Dr. Gamze Tanoğlu; “Üniversitemizde böyle önemli bir konuda, değerli uzmanlarımızı ağırlamaktan ve panele ev sahipliği yapmaktan çok memnunuz. HIV enfeksiyonu başta olmak üzere, diğer tüm cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında üniversite gençlerimizi bilgilendirmek üzere projeye destek verdik. Yeni panellerin düzenlenmesi için her zaman çalışmaya da hazırız.” dedi.


Oturum başkanlığını yapan Doç. Dr. Sabri Atalay konuşmasına; HIV ve CYBE’lerin sıklığında küresel olarak yaşandığını söyledi. Atalay bunların genellikle belirti vermeden seyrettiğini, bu nedenle tanısı, tedavisi ve kontrol altına alınmasının zor olabildiğini vurguladı.

 

HIV ve diğer CYBE’lerin özellikle 15-25 yaş arası genç grupta daha sık saptandığını söyleyen Doç. Dr. İlker Ödemiş; toplumun eline sağlık %77'sinin bilgisinin yetersiz olduğunndan bahsederken, HIV'in nasil bulaştığını, korunma yöntemlerini ve kondom kullanımını anlattı. HIV testi yaptırmanın çok basit olduğunu ve %99 doğru sonuç verdiğini belirtti.

 

Ödemiş sözlerine şöyle devam etti; Gençlerde eğitim eksikliği ve korunma yöntemleri konusunda bilgi düzeyinin düşük olması, HIV ve CYBE’lerin sık görülmesinin ana sebeplerinden. Tanı konulmasında güçlük yaşanmasının en önemli nedenlerinden biri de eğitim eksikliği. Gelişmiş ülkelerde cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimi bu enfeksiyonlardan korunma açısından etkili olurken, ülkemizde bu eğitimin müfredatta bulunmaması, genç nüfusta tüm CYBE’ler konusunda eğitim eksikliğine ve bulaşın yaygın olmasına neden oluyor.”



CYBE’ların ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine değinen Uzm. Dr. İlkay Akbulut, ancak doğru önlemler alındığında risklerin önemli ölçüde azaltılabildiğine işaret etti. Akbulut; “Kendinizi ve partnerinizi korumak için düzenli olarak test yaptırın, doğru bilgiye sahip olun ve korunma yöntemlerini uygulayın. Sağlıklı cinsel yaşam, bilinçli kararlarla mümkün. Unutmayın, cinsel sağlık konusunda utanılacak hiçbir şey yok ve yardım almak veya bilgi edinmek için her zaman sağlık uzmanlarına başvurabilirsiniz.”


Konuşmasında HIV ile yaşayanların maruz bırakıldıkları hak ihlallerine değinen Çiğdem Şimşek ise şöyle devam etti: “Ülkemizde bu enfeksiyonların bulaşı, tanı ve tedavisi konusundaki eğitim eksikliği HIV pozitif bireylerin sosyal hayatta dışlanmalarına ve damgalanmalarına sebep olabiliyor. HIV’in bulaşmama yolları, özellikle de Belirlenemeyen=Bulaşmayan (B=B) konusunda bilgi sahibi olmayanlar; HIV ile yaşayanlarla aynı yerde yemek yememeye, hiçbir şekilde temas etmemeye hatta aralarına ciddi mesafe koymaya çalışabiliyorlar. Bu ve benzeri davranışlar HIV pozitif bireylerin psikolojik olarak yıpranmasına, sosyal yönden damgalanmalarına ve ayrımcılığa uğramalarına neden olabiliyor.”

 

Şimşek, ayrıca damgalamanın dilde başladığını ifade ederek doğru HIV terminolojisini de paylaştı.

 


268 görüntüleme21 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

21 comentarios


MethAddiction
6 gün önce

Meth addiction can be incredibly destructive to both physical and mental health. It’s vital to understand the signs and seek treatment early. Resources like meth addiction centers in California provide a safe place for detox and recovery.

Me gusta

WindCapitals
03 nov

By partnering with Wind Capitals, small business owners can secure tailored financial solutions, such as SBA and invoice factoring loans, to meet specific business needs.

Me gusta

PersonalInjuryLawyers1
25 oct

Workplace injuries can be really tough, but Manatee County Work Injury Lawyers are experts at handling these cases. Definitely worth checking out if you need help.

Me gusta

TandlakareMalmo
24 oct

Letar du efter en Privat Tandläkare Malmö? Öresund Tandvård erbjuder vänlig och omsorgsfull tandvård med en avslappnande atmosfär.

Me gusta

textildruckerei
21 oct

Bei Protex finden Sie viele kreative Werbeartikel, die Ihre Marke optimal präsentieren können.

Me gusta
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page