top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Hastaneyi Ziyaret Ettik, Ayrımcı İfadeyi Kaldırttık


Sitedeki Ayrımcı İfade

Web sitesinde "Hastanemizde HIV virüslü taşıyan hastalar tedavi edilmemektedir" yazan İstanbul Aesthetic Center'a 24 Ekim 2018 tarihinde bir ziyaret gerçekleştirdik.

Pozitif-iz Derneği kurucu üyelerinden Tekin Tutar ve SPOD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) avukatı Hatice Demir'in yaptığı görüşmede; HIV'in tedavi ile baskılanabilir kronik bir sağlık durumu olduğunu, geçen yıl CDC ( Amerika Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi)'nin Belirlenemeyen = Bulaşmayan sloganı ile tedavi altındaki HIV pozitif bireylerin cinsel yolla bulaştırıcılığının kalmadığını bilimsel verilerle açıkladığını, her bireyin bulaşıcı bir hastalığı varsayılarak 'Evrensel Enfeksiyon Kuralları'na uyulduğu takdirde sağlık sağlık personelinin korunabileceğini ve riskli durumlar karşısında PEP (temas sonrası profilaksi) uygulanabileceğini aktararak sitelerinde yer alan bu ifadenin kaldırılması doğrultusunda talepte bulunduk.

Kurum yetkilisi, hastanelerinde bir enfeksiyon hekiminin olmaması gerekçesiyle, HIV pozitif hastaları kabul edemediklerini belirtti. Biz de diğer enfeksiyon hastalıklarından ayrıştırılarak özellikle HIV pozitif kişilerin tedavi edilmediği ifadesinin bir ayrımcılık olduğunu belirttik. Bu geri bildirimimizi kabul ederek, ifadeyi şu şekilde değiştirtiler: "Hastenemizde; direkt kan yoluyla bulaşıcılığı olan hastalarımıza uzmanlık alanımız olmadığından hizmet verememekteyiz."

Yaptığımız görüşmede çalışanlarına HIV konusunda bir eğitim vermeye dair bir söz aldık. Umuyoruz ki yakın zamanda bu eğitimi gerçekleştirir ve değiştirilen ifadenin de web sitesinden tamamen kaldırılmasını sağlayabiliriz.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HIV ve Gebelik

hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page