POZİTİF İZ
HIV ile Yaşayanlarda Akran Danışmanlığının Etkisinin Araştırılması
Pozitif-iz Derneği olarak, HIV pozitiflere sağlanan akran danışmanlığının önemini ve HIV ile yaşamlarına olan etkilerini anlamak amacıyla ‘HIV ile Yaşayanlarda Akran Danışmanlığının Etkisinin Araştırılması’ için düğmeye bastık.
Türkiye’de, HIV tanısı almış kişilere yönelik yürütülecek olan araştırma ile akran danışmanlığının, yani HIV tanısı almış bir kişinin kendi gibi, HIV alanında çalışan bir derneğe bağlı, HIV konusunda yetkin başka bir HIV pozitiften destek almasının etkilerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Hiçbir kimlik bilgisi istenmeden, tamamen anonim olarak bir anket formu üzerinden elde edilecek veriler ile özellikle akran danışmanlığının tanı travmasını atlatmada, HIV ile yaşamı normalleştirmede, tedaviye bağlılık ve uyumda, ayrıca psikolojik olarak sağlamlıklarına olan katkısının ölçülmesi hedeflenmektedir.
Elde edilecek verilerin kanıt niteliğinde olması ve çalışma sonuçları ile sağlık profesyonellerinin HIV alanında çalışan Derneklere daha fazla danışan yönlendirmesi de amaçlanıyor.
Öte yandan çalışma ile ‘akran danışmanlığının’ temel eğitimlerinin alınarak, belli bir donanıma/kapasiteye sahip olunması gerektiğinin de altı çizilecektir. Bu sayede verilen hizmetler düzenlenecek ve iyileştirilecektir.
BÖYLE BİR ARAŞTIRMAYI NEDEN YÜRÜTÜYORUZ?
HIV tanısı alan kişiler, tanıyı ilk duydukları andan itibaren büyük bir şok ve travma yaşayabilmektedirler. Tanı anından itibaren edindikleri tüm bilgiler HIV ile yaşamı normalleştirmelerinde büyük önem taşımaktadır. Aldıkları bu ilk bilgiler doğru ise çok kısa sürede HIV ile barışarak, normal yaşam rutinlerine geri dönebilmektedirler. Ancak edindikleri ilk bilgiler yanlış veya eksik ise kendilerini suçlama, içe kapanma, yani içsel damgalama yaşayabilmektedirler. Bu da beraberinde psikolojik sorunları getirebilmekte ve günlük hayatlarına geri dönmelerinin önünde engel teşkil edebilmektedir.
İlk şok anında sağlık profesyonellerinin aktardıkları bilgileri algılayabilmek çoğu zaman olanaksızdır. Aktarılan bilgileri doğru anlamak, sonradan hatırlamak da pek mümkün olmayabilmektedir. Tanı alan kişiler anlatılanların ancak bir kısmı ile oradan ayrılırlar.
Ardından tanı alan bu kişiler daha net bilgi edinmek, nasıl bir enfeksiyon ile karşı karşıya olduklarını anlamak için araştırmaya başlarlar. Günümüzde kendilerini en hızlı bilgi edineceklerini düşündükleri internet ortamında bulurlar. Doğru bilgiye erişeceklerini düşündükleri internette ise ne yazık ki güncel olmayan, eksik veya hatalı bilgilerle de çokça karşılaşmaktadırlar. Çeşitli sosyal mecralarda genelde anonim profiller kullanan HIV ile yaşayan diğer kişiler de çoğu zaman başkalarına hiç bir tıbbı dayanağı olmayan çok kişisel, yanlış yönlendirebilecek deneyimler aktarabilmektedir. Edindikleri bu kusurlu bilgiler onların travma süreçlerini uzatmakta ve ruhsal olarak daha da olumsuz etkilenmelerine neden olmaktadır.
Tam da bu noktada HIV tanısını yeni alan bu kişiler için ‘HIV ile yaşamayı normalleştirmiş, HIV’in her yönüne hakim HIV alanında çalışan bir dernek çatısı altında danışmanlık veren akranından destek alması çok kıymetli ve önemlidir. Bu destek, tanıdan sonra HIV ile barışmasını, hayatına nasıl devam edip yön vereceğini de belirleyen çok önemli bir destektir.
Bu çalışma için aktarılacak tüm veriler 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yükümlülükleri uyarınca gizli tutulacaktır.
Araştırma linki 15 Temmuz 2022 – 15 Eylül 2022 tarihleri arasında açık kalacaktır.
Araştırmaya katılmak için: https://forms.gle/aiZuvf8HvTPhwHtv6
Önemli Not: Ankete giriş yaptığınızda 'Devam etmek için oturum açın' yazısı çıkabilir. Altında da yazdığı gibi kimliğiniz anonim kalır. Güvenle ilerleyebilir ve anketi doldurabilirsiniz.
‘HIV ile Yaşayanlarda Akran Danışmanlığının Etkisinin Araştırması’ Kırmızı Kurdele İstanbul - Sivil Toplum HIV Konferansı #HIV2022 Araştırma Fonu tarafından desteklenmiştir.
Comments