top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

HIV Pozitiflere Yönelik Çevrimiçi Akran Danışmanı Yetiştirme Eğitimleri Projesi

Süresi : 5 ay / 09 Eylül 2021 – 31 Ocak 2022

Destekçi : ABD Büyükelçiliği Hibe Programı

Amaç ve Hedef ve Yöntem:


HIV ile Yaşayan Kişilere Yönelik İnternet Üzerinden Pozitif Eğitimler Projesi, ülkemizde yıldan yıla çarpıcı şekilde artan sayıdaki HIV pozitiflerin ihtiyaç duyabilecekleri akran danışmanlığı gereksinimini karşılayarak, onların yaşam kalitelerini arttırmayı amaçladı.


Projeyle, HIV ile yaşayan kişilerin ilk önce kendi ihtiyaçlarını karşılamaları, alacakları eğitimlerin sonucunda HIV statüleriyle barışık, akranlarına rol model oluşturabilecek, akran danışmanlığı ve vaka takibi yapabilecek kişilerin yetiştirilmesi hedeflendi.


Katılımcıların HIV’in tıbbi, psikolojik, hukuki ve sosyal boyutlarına ilişkin bilgi edinmeleri ve böylece yaşam kalitelerini arttırmaları, haklarını bilen ve arayan kişiler haline gelerek HIV ile yaşayan kişilere yönelik damgalama ve ayrımcılığı azaltmaları da amaçlandı.


Bu amaca uygun olarak, yeni tanı almış ya da bir süredir HIV ile yaşayan fakat HIV ile yaşama becerisini henüz geliştirmekte olan akranlarına rol model oluşturabilecek, HIV statüleriyle barışık, akran danışmanlığı ve vaka takibi yapabilecek kişilerin yetiştirilmesi de hedeflendi.


Yapılacak eğitimler 2 tur (12 oturum) çevrimiçi olarak planlandı. Başta Diyarbakır, Antalya, Eskişehir, Samsun, Kayseri olmak üzere tüm Türkiye’de 50 HIV ile yaşayan kişiye ulaşılması ve bunlardan 20’sinin akran danışmanı olması hedeflendi.


Çıktılar:


Projenin 1. turunda 46 HIV ile yaşayan kişiye ulaşıldı. İkinci turdaki eğitimlere ise 57 HIV ile yaşayan kişi katıldı.


Her bir oturum 60 dakika (12 oturum x 60 dk = 720 dakika /12 saat) olarak tasarlandı. Ancak gelen yoğun sorulardan dolayı kimi oturumlar 90 dakika sürdü. Bu nedenle eğitimlerin toplam ortalama süresi 16 saattir.


Pek çok kişiden aldığımız geri bildirimlere göre katılımcılar oturumları yanında eşi veya partneri ile izlediklerini belirttiler. Bu bağlamda çoğu zaman bir Zoom hesabı üzerinden bağlanan iki katılımcı olmuştur. Dolayısıyla toplam katılımcı sayısı 103 kişiden fazladır.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page