top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Maalesef Henüz Pozitif Değilim


2005 yılının Kasım ayı, dostum K. ile ilk HIV testimizi yaptırdık. İçimde garip bir heyecan vardı ama aynı zamanda da yoktu. “Bana bulaşmamıştır” demiştim kendi kendime. 3 gün sonra test sonucunu aldık ve ben negatiftim. Fakat K.nın tekrardan kan vermesi gerekti ve 1 hafta sonra o da negatif olduğu söyledi. Test sonucunu görmedim, şüphe de duymadım ama davranışları çok değişti, sessizleşti, bakışları daha da derinleşti. Derken 1 ay sonra şirketin İzmir şubesine gideceğini, hayatında bazı değişiklikler yapmak istediğini söyledi. Aslında o anda anlamıştım bir şeylerin ters gittiğini, insan demek ki pozitif olduğunu öğrendiğinde hayatını gözden geçiriyor ve kaçma duygusu depreşiyor içinde. Derken K. 1 yıl sonra İzmir’den geri döndü ve biz arkadaşlarına pozitif olduğunu, doktor kontrolünde henüz ilaç kullanmaya başlamadığını ama ilerleyen zamanda kullanması gerektiğini ve tedavi bulunana kadar ömrü boyunca ilaç alacağını söyledi. Duygularımın yüzümden okunmaması için kendimi biraz zorladım, kendisine sıkıca sarıldım, yanında olduğumu ve olacağımı belirttim. Bir arkadaşım maalesef tepkili davrandı ve o an H. ile arkadaşlık bağımızın kopacağını anladım.

2005 yılından 2012 Aralığına kadar birçok HIV pozitifle arkadaş oldum ve hikâyelerini dinledim. Empati yapmaya çalıştım lakin insanın başına gelmeden pek anlayabileceği bir durum değilmiş, bunu anladım.


30.12.2011 tarihinde HIV ile yaşayanların bir araya geldiği bir dernekte yeni yıl kutlaması yapıyorduk ve herkes kullandıkları ilaçlardan bahsedip, etkilerini söylüyorlardı. Bir arkadaş bana “sen ne kullanıyorsun” diye sordu. “Maalesef ben pozitif değilim” dedim ve herkesin yüzünde önce bir şaşkınlık ifadesi sonra bir gülümseme belirdi. İnsanlar kendilerini kötü hissetmesin diye maalesef diye ifade etmiştim ama nasıl bilebilirdim ki o anda pozitif olduğumu...


2 gün sonra ücretsiz testimi yaptırmak için laboratuara gidip kan verdim. Ertesi gün sonucu aldığımda pozitif yazıyordu, zarfı aldığım görevliye bu ne demek diye sorduğumda direk derneğe yönlendirdiler hiç bir açıklama yapmadan. Hala kavrayamamıştım ama içimde sanki bir kuyu vardı ve oradan durmadan bir serinlik hissi bütün vücuduma yayılıyordu. 15 dakika içinde dernekteyim ve arkadaşlarım “test sonucumun pozitif çıktığını lakin doğruma testi yapılmadan % 100 emin olunamayacağını, yalancı pozitif olma durumunun olacağını” söylediler. Ama hissediyordum, artık maalesef pozitiftim…


Doğrulama testi için K. ile hastaneye gidip ve kan verdik, sonuç 15 gün sonra gelecek dediler. Tam hayatım düzene giriyor derken bu da nerden çıkmıştı, lanet olsun. Kendi kendime kızdım, bir yandan da yalancı pozitif olacağını umdum. Çünkü Haziran 2011 de yaptığım test negatifti daha önce yaptırdığım 5 test gibi... Kendime kızdım, kadere kızdım ama en kötüsünü düşündüm. Artık pozitiftim. Ne olacak şimdi hayat bitti mi? Hayır… Gözümün önünde 6 yıldır HIV ile yaşayan bir dostum ve tanıdığım onlarca insan vardı, demek ki bende düzenli bir yaşama geçersem ve ilaç tedavimi düzgün alırsam sağlıklı yaşayabilirdim.


O sıralar yeni ilişkiye başladığım insana bu durumu anlattım ve korunarak seks yapmış olmamıza rağmen kendisinin de test yaptırması gerektiğini söyledim ve o test yaptırdığında sonucu negatif çıktı. Beni terk edeceğini düşünürken daha da ilgi gösterip hep yanımda olacağını söyledi, biraz şaşkındım çokça da mutlu. İlişkimiz bu güne kadar devam etti demek isterdim ama ne yazık ki başka sebeplerden dolayı ilişkimiz 10 ay sürdü ama şanslıydım tanı konulduğu süreçte hayatımdaki insanın bana destek olması mucize gibi bir şeydi.

2 yıl kadar ilaç tedavisi görmeden doktor kontrollerim devam etti ama 2013 sonlarında ilaç tedavisine başladım. O zamandan bugüne İlaçlarımı her gün alıyor, sporumu yapıyor ve beslenmeme özen göstererek sağlıklı bir şekilde yaşıyorum.

4.627 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page