POZİTİF İZ
HIV Tanısını Yeni Alanlar İçin Tanı ve Tedavi Semineri Düzenledik
İLKO İlaç’ın koşulsuz desteğiyle düzenlediğimiz ve sadece HIV ile yaşayan kişilere yönelik olan online bilgilendirme seminerler dizisinin üçüncüsü olan “HIV Tanısını Yeni Alanlar İçin Tanı ve Tedavi” etkinliğini 20 Mayıs 2021 tarihinde 20.30 - 22.00 saatleri arasında gerçekleştirdik.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Hülya Özkan Özdemir (İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi) HIV tanısını yeni almış kişilere tanı ve tedavi süreciyle ilgili bilgilendirmeler yaptı ve tedavi sürecine yönelik merak edilenleri cevapladı.
İlk tanı anındaki korku, endişe ve akla gelen soruların sürecin bir parçası olduğunun söylendiği etkinlikte, tanı alan kişinin sorularına cevap bulmasıyla birlikte bu korku ve endişelerin de yok olduğu belirtti. . Tanı alan kişilerin HIV ve AIDS arasındaki farkı, bulaş yolları ve korunma yöntemlerini, düzenli kontrole gitmenin önemini, ‘Belirlenemeyen = Bulaşmayan’ı öğrendikçe; tanı ve tedavi sürecini zamanla normalleştirme tecrübeleri paylaşıldı.
Dr. Özdemir HIV tedavisi alan kişinin izlenmesinin neden önemli olduğunu anlatırken aşağıdaki konulardan örnek verdi: - Yaşam kalitesinin artması - Tedaviye yanıtın ve yan etkilerin değerlendirilmesi - ART direncinin veya ilaç etkileşimlerini değerlendirilmesi
- Fırsatçı enfeksiyonların önlenmesi
- Yandaş hastalıkların izlenmesi
HIV tedavisi alan kişilerin doktorları ile arasında ilişkinin çok kıymetli ve önemli olduğunu söyleyen Dr. Özdemir, bu ilişkinin kaliteli olabilmesinde hem hekimin hem de HIV ile yaşayan hastasının sorumluluğu olduğunun altını çizdi.
Etkinlikte ART’ye başlama ve sürdürmeye hazır olunmasına ilişkin konulara da değinildi. Tanı alan kişinin ART için hazır olup olmadığının tedavi sürecinde büyük yer tuttuğunu belirten Dr. Özdemir; depresyon, bilişsel sorunlar, alkol ve keyif verici madde kullanımı, sosyal destek, sağlık güvencesi gibi faktörlerin süreç için hazırlıklı olmaya yönelik fikir verdiğine de dikkat çekti.
Sunum sonrası, katılımcılar Dr. Hülya Özdemir’a şunları sordular: * Yılda bir kontrole gitmek geç olur mu? * Pep (temas sonrası profilaksi) tedavisinde 72 saat neden önemli?
* Düzenli spor yapan birisinin dönemsel olarak (3-6 ay) supplement denilen ek destekleri alması hakkındaki görüşünüz nedir?
* Yeni tanı alan kişiler henüz kendi şehirlerinde hastaneye gidemiyorlarsa, tedaviye başlamaları için birkaç ay bekleyebilirler mi?
* Covid aşısı ve diğer aşılar için belli bir CD4 seviyesi gerekli mi?
* Tedavi alan HIV pozitiflerin vegan beslenmesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
* Tedavi alan kişilerin ilaçlarıyla ilgili soruları
* HIV ve HPV ile ilgili bilgilenme amacıyla sorulan sorular
Öncelikle seminerimize yoğun ilgi gösteren HIV ile yaşayan dostlarımız olmak üzere, kıymetli zamanlarını bizlere ayıran Dr. Hülya Özkan Özdemir'e ve desteklerinden dolayı İLKO İlaç’a çok teşekkür ederiz.
Yorumlar