top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Psikiyatr ve Psikologlara HIV'i Anlattık

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türk Psikologlar Derneği LGBTİ+ Çalışmaları Birimi işbirliğinde, 28 Nisan 2019 tarihlerinde Ankara'da "Ruh Sağlığı Alanında Çalışanlar İçin Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Atölyeleri" düzenlendi. Atölyelerin amacı; meslek yaşamlarında ilgili başvurularda verebilecekleri hizmetlere yönelik bilgi ve farkındalığı arttırıcı eğitim çalışmaları idi.

Beş ardışık oturum halinde düzenlenen atölyede; Psikiyatrist, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Psikolojik Danışman olarak yaklaşık 40 katılımcı yer aldı.

Gerçekleştirilen atölyelerin dördüncüsünde Pozitif-iz Derneği'nden Çiğdem Şimşek HIV, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunma ve baş etme konulu bir atölye gerçekleştirdi.


Şimşek, oturumuna katılımcıların HIV ve HIV ile yaşayan bireylere yönelik bilgi ve tutumu ölçen 'sticker uygulaması' ile başladı. Dağıttığı kartları panoda yazılı olan doğru - yanlış ve bilmiyorum bölümlerine yapıştırmalarını istedi.

Ardından tanı alan bireylerin geçtikleri pskolojik aşamaları örneklerle aktardı. Tanı alma anında hekimin (ve/ya açıklayan kişinin) seçtiği ve kullandığı kelimelerin, ses tonu ile vurgulayış şeklinin bile, HIV ile barışma / hayatı normalleştirmelerinde büyük önem taşıdığının altını çizdi.


HIV'in temel tıbbi boyutunu anlattıktan sonra, stickerler ile bilgileri pekiştirerek bölümünü tamamladı.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page