top of page
  • Yazarın fotoğrafıPOZİTİF İZ

Anonim ve Ücretsiz HIV Testi

Güncelleme tarihi: 24 Eki 2022

Pozitif-iz Derneği tarafından başlatılan ve Gilead Science tarafından desteklenen “HIV Test ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi” kapsamında hiçbir kimlik bilgisi vermeden ve ücretsiz olarak HIV testi yaptırabilirsiniz.

Nasıl ve nerede HIV testi yaptırabilirim?

HIV testleri, İstanbul’da her hafta Cumartesi günü özel bir laboratuvarda yapılmaktadır.


Test yaptırmak isteyenler 11.00–19.00 saatleri arasında 0543 241 41 03 numaralı hattımıza Whatsapp veya Telegram üzerinden yazarak randevu alabilirler.


Randevunuzu oluşturulduktan sonra size bir kod numarası vereceğiz. Bu kod numarası ile randevu saatinde merkeze geldiğinizde sizi Pozitif-iz Derneği danışmanı karşılayacak. Test öncesinde HIV ile ilgili genel bir bilgilendirme yapılacak.


Bir hemşire tarafından test için örnek alım işlemi yapılacak ve 20 dakika sonra sonucunuz danışmanlık verilerek açıklanacaktır.


Neden HIV Testi Yaptırmalıyım?

Türkiye’de her yıl HIV tanısı alan insanların sayısı hızla artmaktadır ve binlerce kişi test yaptırmadığı için durumundan habersizdir. HIV, durumundan haberdar olunmaması nedeniyle yayılmaya devam etmektedir.


HIV, uzun yıllar belirti vermeden ve dolayısıyla hiç fark edilmeden vücutta çoğalabilir. Yıllar sonra belirtiler ortaya çıkar ve kişi sağlık şikâyetleri üzerine hastaneye başvurarak tanı alır. Geç tanı nedeniyle olağan sağlık haline geri dönülmesi zahmetli ve zaman alabilir. Oysaki erken dönemde tanı alan HIV pozitif kişiler bu sağlık sorunlarını yaşamadan tedaviye başlarlar ve herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilirler.

Ayrıca, düzenli tedavi alan HIV pozitif kişilerde HIV baskılanır ve kan testlerinde Belirlenemeyen=Bulaşmayan olarak tanımlanan düzeye iner. Böylece kanda belirlenemeyen düzeydeki HIV, cinsel yolla başkalarına aktarılamaz.

Kendinizin ve cinsel ilişki yaşadığınız kişilerin sağlığı için düzenli HIV testi yaptırmak önemlidir.

NOT: Bizimle iletişime geçtiğinizde verdiğiniz bilgiler 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Pozitif-iz Derneği tarafından saklanmayacak, üçüncü şahıs ve kurumlar ile kesinlikle paylaşılmayacaktır.


5.790 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
hiv tdvisinde yeni dönem
bottom of page